Welke verzekeringen heb je nodig?

Als student kun je niet zonder verzekeringen. Maar welke voor jouw van belang zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Woon je thuis of op kamers? Reis je veel of houd je van dure gadgets? We zetten de belangrijkste verzekeringen op een rij. 

Eén ding waar je altijd op moet letten: de dekking. Voorkom dat je (te veel) overlap hebt door verschillende verzekeringen en daardoor niet dubbel verzekerd bent.

Zorgverzekering

Vanaf dat je 18 jaar bent, is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Vergelijk verzekeringen goed met elkaar, voordat je een keuze maakt. Ook kun je aan het eind van elk jaar overstappen, en kun je soms goedkoper uit zijn bij een andere zorgverzekeraar.

Aandachtspunten zijn je eigen risico en de aanvullende verzekering. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie is. Als je nooit ergens last van hebt, kan het aantrekkelijk zijn om je eigen risico te verhogen. Gebeurt er dan wel iets, of moet je een bezoekje brengen aan het ziekenhuis, dan moet je wel een hoger bedrag zelf betalen.

Kijk goed naar welke zorg je nodig hebt. Is de kans groot dat je een paar jaar met je bril doet, dan hoef je dat niet elk jaar in je zorgverzekering op te nemen. Zijn je verstandskiezen eruit en heb je nooit gaatjes? Dan hoef je misschien niet de duurste tandartsverzekering te nemen. Gebruik je de pil, dan zou je anticonceptie als aanvullende zorg kunnen kiezen. Heb je echter een spiraaltje, dan hoef je je vijf jaar lang niet druk te maken over anticonceptie.

Er zijn zorgverzekeringen die zich speciaal richten op studenten. Dat kan leuke extra’s met zich meebrengen. Sommige verzekeraars geven je bijvoorbeeld het recht op maximaal 50 gratis condooms.

reizen backpacken

Reisverzekering

Hoe vervelend is het als er op vakantie iets gebeurt? Daarom is een reisverzekering geen overbodige luxe. Reisverzekeringen vergoeden vaak materiële schade (diefstal of beschadiging van je bagage) en letselschade, en zorgen ervoor dat je terug kunt naar Nederland als je een ongeluk hebt gehad. 

Kijk van tevoren wel wat je normale zorgverzekering dekt en wat niet. Zo worden zorgkosten in het buitenland vaak tot een bepaalde grens vergoed. Ga je voor een wintersportvakantie of een andere sportieve vakantie (surfen, kitesurfen), let dan goed op of dit wel onder je reisverzekering valt. Vaak dien je hiervoor een speciale reisverzekering af te sluiten. Meestal is schade aan (gehuurd) materiaal dan ook meeverzekerd.

Ga je vaak tussendoor een weekendje weg of op stedentrip? Kijk dan of het voor jou uit kan om een doorlopende reisverzekering te nemen.

Inboedelverzekering

Als je op kamers woont is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Het is niet verplicht, maar waarschijnlijk heb je een klein fortuin aan belangrijke spullen in je kamer staan. Wat dacht je van een tv, computer, laptop of koelkast? Dit zijn vast spullen die je niet zo heel gemakkelijk vervangt als ze kapot gaan, worden gestolen of als er brand is geweest. Gelukkig kun je ze daartegen verzekeren. 

Wel staat vaak in de voorwaarden dat er bij diefstal duidelijke sporen van braak moeten zijn voor uitkering van een bedrag. Dat kan in een studentenhuis, waar veel mensen een sleutel hebben en de deur misschien weleens open blijft, lastig zijn.

Kijk goed wat er onder je inboedelverzekering valt, soms zijn gadgets zoals je laptop of telefoon buiten de deur ook meeverzekerd.
Het is verstandig om elk jaar te checken of het bedrag waarvoor je verzekerd bent nog wel klopt met de waarde van je spullen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als door jouw toedoen de laptop van je werkgroepgenoot kapot gaat, dan baal je flink. Ook als je veel gebruik maakt van geleende materialen, kan het verstandig zijn een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op die manier verzeker je toch spullen die niet van jou zijn.

WAM-verzekering

Als je een auto, motor, scooter of brommer hebt, ben je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuig (WAM-verzekering) af te sluiten. Als jij met jouw voertuig schade veroorzaakt, ben je hiervoor in de meeste gevallen verzekerd.

Brommer- of scooterverzekering

Het is de moeite waard om uit te zoeken of een scooterverzekering voor jou uit kan. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen de premies per jaar hoger zijn dan de nieuwwaarde van de scooter. Afhankelijk van je leeftijd en woonplaats kunnen de prijzen verschillen. Lees de voorwaarden goed door: wat krijg je wel en niet uitgekeerd als je scooter of brommer gestolen wordt?
scooter

Autoverzekering

Ben jij de eigenaar van een auto? Dan wil je je naast je WAM-verzekering misschien nog uitgebreider verzekeren. Je hebt de termen ‘beperkt casco’ en ‘all risk’ vast weleens gehoord. Een verzekering met beperkt casco biedt naast de WAM-verzekering ook dekking bij schade aan je eigen auto – onder bepaalde voorwaarden. Denk aan diefstal, brand of storm. All risk, de naam zegt het al, is schade aan je eigen auto in de meeste situaties gedekt.

Rechtsbijstandsverzekering

Als student heb je waarschijnlijk recht op gratis juridisch advies van het Juridisch Loket. Valt jouw inkomen boven een bepaalde grens (peiljaar 2013: € 25.800 euro bruto), dan kun je hier geen aanspraak op doen. In dat geval kun je bij een conflict (bijvoorbeeld met je huisbaas of werkgever) juridisch advies inwinnen bij je rechtsbijstandverzekering. 

Telefoonverzekering

Vaak kun je bij aanschaf van een telefoon of abonnement je mobiel meteen verzekeren. Kijk of dit voor jou verstandig is. Heb je een dure telefoon, dan kan dat het misschien waard zijn. Kijk vooral naar de maandelijkse kosten in verhouding tot de aanschafwaarde van je mobiele telefoon. En heb je in het verleden je mobieltje weleens in het toilet laten vallen of laat je je hem überhaupt vaak vallen? Dan kan het relevanter zijn dan wanneer je nooit wat met je telefoon hebt. Bekijk wel goed de voorwaarden van de verzekering: wat is wel en wat is niet meeverzekerd? En wat valt er onder de garantie van de fabrikant?