Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht in je zoektocht naar een kamer?

Je hebt een mooie kamer gevonden die ook nog eens betaalbaar is. Heb je geluk gehad of is het te mooi om waar te zijn? Steeds vaker worden studenten opgelicht in de zoektocht naar een kamer. Dit gaat jou natuurlijk niet gebeuren. Wij zochten uit waar je op moet letten.

Advertentie

Aan een advertentie kun je vaak al veel zien. Staan er spelfouten in of is de advertentie geschreven in slecht Engels? Dan doet dat al af aan de betrouwbaarheid. Helemaal wanneer er ook geen foto’s bij de advertentie staan. Kijk ook naar wie de advertentie geplaatst heeft.

studeren-blij

Googelen maar!

Lijkt de advertentie te mooi om waar te zijn? Ga dan alles na. Googel allereerst degene die de kamer aanbiedt. Kun je niets vinden, maar twijfel je toch aan de advertentie? Dan kun je ook het adres googelen, of het e-mailadres of telefoonnummer van de verhuurder. Bel overigens nooit naar een buitenlands nummer. De meest gebruikte telefoonnummers voor oplichting beginnen met +44xxxx (Engeland). Wanneer je geen goed gevoel bij de advertentie hebt, ga dan verder met je zoektocht naar een kamer en sla deze advertentie over. 

Betaal nooit vooraf 

Heb je gereageerd op de advertentie en nu contact met de verhuurder? Wees ook hier voorzichtig. De belangrijkste regel: betaal nooit voordat je de kamer en de verhuurder hebt gezien én niet voordat beide partijen het contract goed bekeken en getekend hebben. Speel met dit soort dingen altijd op safe en neem het zekere voor het onzekere. Ga ook nooit in op de vraag of je een voorschot wil betalen voordat je de kamer mag komen bekijken. Je hebt dan sowieso met een oplichter te maken. 

Geef ook nooit zomaar persoonlijke gegevens, zoals een kopie van je paspoort of bankpas. Vraag eerst waar de verhuurder het voor nodig heeft. Doe dit pas wanneer je de woning en verhuurder hebt gezien en je de boel vertrouwt. 

Hier vind je een voorbeeldbrief van hoe oplichters te werk gaan. Dit soort e-mails komen helaas vaak voor, maar trap er niet in. Een huisbaas wil immers zelf ook weten wie hij in zijn kamer laat en hij wil jou dus ook eerst gezien hebben. Bovendien zou een betrouwbare huurbaas nooit de sleutels per post versturen.

Aangifte

Gebruik je gezonde verstand en beslis vooral niet te snel. Weet je niet zeker of je de boel kan vertrouwen, overleg dan bijvoorbeeld met je ouders en laat hen ook de advertentie zien. Heb je het gevoel opgelicht te worden? Doe dan aangifte bij de politie.