Wat kost op kamers wonen?

Op kamers wonen kost je meer dan je maandelijkse huur. Waar moet je rekening mee houden en wat kun je verwachten? We zochten het voor je uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit gaat specifiek over op kamers wonen; álle kosten waar je als student mee te maken krijgt, vind je hier.

Eenmalige kosten

Borg

Het is gebruikelijk dat de borg die je betaalt, net zoveel is als een maand huur. De borg krijg je terug als je de kamer netjes achterlaat. 

Bemiddelingskosten

Als je een kamer hebt gevonden via een makelaar, moet je misschien bemiddelingskosten betalen. Let op: dit is niet altijd wettelijk toegestaan. Als jij reageert op een advertentie (en de makelaar heeft jou niet geholpen in je zoektocht), dan zijn bemiddelingskosten onterecht. Een makelaar mag maar aan één partij bemiddelingskosten vragen, en meestal betaalt een verhuurder als hij een advertentie op de site van een makelaar plaatst. 

Overnamekosten

Ligt er laminaat in de kamer, hangen er gordijnen voor de ramen (of lamellen), dan kun je dat meestal voor een klein bedrag overnemen van degene die voor jou in de kamer woonde.

Inrichting
Je wilt je kamer natuurlijk ook inrichten voordat je er kunt gaan wonen. Tips over de inrichting vind je op
deze pagina.

Geld verdienen? De leukste bijbanen naast je studie vind je bij ASA

Vaste lasten

Huur

De huur die je betaalt is sterk afhankelijk van je woonplaats, de locatie, hoe groot je kamer is en welke voorzieningen je hebt. Hier lees je hoe hoog je huur mag zijn.

Servicekosten

Voor diensten die jouw huisbaas jou verleent, betaal je een bepaald bedrag. Vaak vallen gas, water en licht er ook onder. Hier lees je meer over servicekosten.

Internet en televisie

Vaak sluit één van de huisgenoten een internetabonnement af en wordt het bedrag door alle huisgenoten gedeeld. Denk bij tv goed na of je dat een meerwaarde vindt; of kijk je alleen maar Netflix?

Inboedelverzekering

Als er iets gebeurt met je kamer of huis (lekkage, brand) keert een inboedelverzekering bij schade een bedrag uit waarmee je bijvoorbeeld de muren opnieuw kunt (laten) verven of je kostbare spullen kunt vervangen. 

Witgoed (eventueel)

Sommige studentenhuizen huren een wasmachine en droger. Daarvoor betaal je dan een klein bedrag per maand. Is de wasmachine stuk, dan wordt hij gerepareerd door het verhuurbedrijf. rbeeld de muren opnieuw kunt (laten) verven of je kostbare spullen kunt vervangen. 

Variabele kosten

Boodschappen

Als je op kamers woont, moet je natuurlijk zelf je eten betalen. En je drinken, je toiletpapier, je schoonmaakspullen… Gemiddeld betaalt een student hiervoor € 160 per maand. 

Feestjes en ontspanning

Dikke kans dat je stappen al zelf moest betalen toen je nog thuis woonde, maar nu je op kamers woont, ga je misschien wel iets vaker uit. Er is niemand meer die bepaalt hoe laat je thuis moet komen en met wie je rekening moet houden.