Tips om een kamer te vinden

Je bent begonnen aan je studie en hebt besloten om de zolderkamer bij je ouders in te ruilen voor een eigen paleisje. Je ziet het al helemaal voor je, maar eh.. die kamer moet nog wel gevonden worden. Studentenkamers liggen helaas niet voor het oprapen. Daarom geven wij je tips bij het vinden van een kamer. 

Bedenk wat je wil (en wat kan!)

Voordat je begint met zoeken, is het handig om op een rijtje te hebben wat je precies zoekt. Wil je in een studentenhuis met veel huisgenoten, of zoek je iets kleinschaligers? Ga je alleen op zoek, of samen met een vriend of vriendin? Wil je midden in het centrum of heb je er geen problemen mee om een halfuurtje te moeten fietsen naar de stad? Over al deze dingen moet je goed nadenken voordat je kan gaan zoeken. Daarnaast spelen natuurlijk ook je financiën een rol. Een megagrote kamer midden in de stad staat op het wensenlijstje van een heleboel mensen, maar is vrijwel voor niemand betaalbaar. 

Facebook

Veel mensen zoeken eerst via Facebook een nieuwe huisgenoot. Soms door zelf een bericht te posten en iemand via vrienden te vinden, maar vaak ook op speciale groepen. Zoek naar ‘Kamers gezocht in X’, ‘Kamers aangeboden in X’ en ‘Kamers in X’. Houd deze pagina’s goed in de gaten en stuur bij interesse een berichtje naar degene die de kamer aanbiedt. 

Kamersites

Je kunt natuurlijk ook op de ‘ouderwetse’ manier zoeken, via kamersites. Bijvoorbeeld Kamernet.nl, Kamerstunt.nl of Kamertje.nl. Vaak betaal je een bepaald bedrag om te mogen reageren op een kamer, of dien je een abonnement af te sluiten.

wonen-kamerinrichten

Makelaar

Heb je iets meer geld te besteden, dan kun je ook een makelaar inschakelen om jou te helpen met je zoektocht. Dit is met name een idee wanneer je met meerdere mensen op zoek bent. Niet alle makelaars verhuren kamers of appartementen aan studenten, maar er zijn er zeker een aantal die graag voor jou gaan zoeken. Daar staan dan wel bemiddelingskosten tegenover en die kunnen hoog oplopen. 

Woningbouwcorporatie

In bijna elke stad zit wel een woningbouwcorporatie die woningen beschikbaar heeft voor studenten. Deze zijn vaak goed geprijsd, en daardoor erg gewild. Je staat vaak lang op de wachtlijst – hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer keus. Vaak kun je je al vanaf je zestiende inschrijven. Weet je al in welke stad je gaat studeren, dan is het aan te raden om je meteen in te schrijven. Ook als je niet via de woningcorporatie een kamer vindt, is het slim om ingeschreven te blijven staan. Stel je wilt na een paar jaar graag een andere of grotere kamer, dan heb je meer mogelijkheden. Je betaalt wel inschrijvingskosten. 

Antikraak

Voor de mensen die minder behoefte hebben aan zekerheid is antikraak een mooie optie. Je beheert als het ware leegstaande panden die te koop staan of op de nominatie staan om te worden afgebroken. Afhankelijk van het contract dat je afsluit, kan de verhuurder jou binnen twee weken en drie maanden uit huis zetten. Het kan echter ook gebeuren dat je jarenlang in een mooi ruim pand in de binnenstad woont; dat is de onzekerheid. Over het algemeen betaal je hiervoor een lagere huur dan bij reguliere kamers. 

Speciale projecten

In veel steden worden leegstaande kantoorpanden of voormalige verzorgingstehuizen omgebouwd tot studentenflats. Ook bestaan er sociaal-maatschappelijke projecten waarbij studenten bijvoorbeeld worden gemixt met jongeren met een beperking. Iets voor jou? Een voorbeeld is Socius, dat actief is in Utrecht, Amsterdam en Wageningen. 

Schreeuw het van de daken!

De beste manier om een kamer te vinden is toch nog altijd via via. Plaats een oproep op je Facebookpagina, hang een briefje op in de supermarkt en ga bij familieverjaardagen iedereen langs om te vertellen dat je woonruimte zoekt. Je weet maar nooit of de buurman van je tante toevallig nog een leeg pandje heeft ergens. Zit je bij een studentenvereniging? Wie weet is er nog een plekje vrij in een van de huizen van je vereniging. Laat dus vooral ook daar weten dat je het ouderlijk huis wil verlaten.