Tips voor de inrichting van je kamer

Wanneer je een kamer hebt gevonden is het belangrijk dat het voor jou echt als thuis gaat voelen. Maar we bezitten helaas niet allemaal een gigantische kamer en een goedgevulde portemonnee. Daarom: wie niet sterk is, moet slim zijn! Met deze handige tips tover je zelfs jouw zes vierkante meter om tot een waar paleis.

Inspiratie

Voordat je de boel (opnieuw) gaat inrichten, is het slim om eerst inspiratie op te doen. Als je vooraf goed nadenkt over wat je wil, kan je gerichter gaan zoeken en indelen. Pinterest kan je hierbij helpen. Hierop staan ontelbaar veel prachtig ingerichte kamers, ook hele kleine. Of lees de tips van een interieurstylist eens door. De gouwe ouwe Ikea-gids doorbladeren wil ook nog wel eens voor een hoop inspiratie zorgen.

De functies van je kamer

Natuurlijk ga je slapen en studeren in je kamer. Maar ga je er ook relaxen en eten omdat er geen gezamenlijke woonkamer hebt? De eisen die je hebt aan de kamer, bepalen ook deels de inrichting.

Kleine kamer? Grote meubels

Ben je met een kleine kamer geneigd om eerder wat kleine meubels en items te kopen? Niet doen. Als je voor een aantal grote gaat, oogt je kamer veel minder rommelig (en dat betekent: rust!).

wonen-kamerbende

Kies één of twee kleuren

Ga voor een basiskleur en gebruik accessoires in je tweede kleur. Daardoor kun je altijd wisselen, als je de tweede kleur zat bent. Je hoeft trouwens niet per se voor wit te kiezen. Het reflecteert veel licht, waardoor je kamer ruimtelijker lijkt, maar het is ook onpersoonlijk.

Licht is belangrijk

Licht is niet per se het eerste aan denkt bij de inrichting van je kamer, maar kan wel je stemming bepalen. Je hebt sowieso algemene verlichting en sfeerlicht nodig, maar waarschijnlijk ook goed licht om bij te kunnen studeren. Met spotjes kun je bepaalde hoeken van je kamer accentueren. Neem geen gekleurde lampenkappen, dat trekt veel aandacht, waardoor je kamer vol lijkt. 

Hoge meubelen voor een lage kamer

Heb je een lage kamer, dan kun je, hoe tegenstrijdig het ook lijkt, het beste smalle, hoge kasten nemen die tot het plafond komen. Door de verticale lijnen lijkt je kamer optisch langer.

Sfeer maak je met materiaal

Wil je een warme sfeer creëren, gebruik dan zachte materialen als een schapenvachtje of een wollig dekentje. Vind je clean en strak juist mooi, neem dan spiegelende materialen, een glazen tafel of een glimmend wit bureau.

mensen-blijappen

Gebruik multifunctionele meubels

Je komt ze niet voor niets tegen in bijna elke studentenkamer: meubelen die je voor meerdere dingen kunt gebruiken. Een bed dat je overdag in kunt klappen en als bank kunt gebruiken, een hoogslaper (in studentenballentaal een wipsteiger) waaronder je je bureau neerzet, een eettafel waar je ook aan studeert en een hocker die je tegelijkertijd gebruikt als krukje en opbergruimte. 

Opbergen

Benut de ruimte die je hebt. Koop bijvoorbeeld een paar leuke bakken die je op de kast kan zetten, waarin je spullen opbergt die je toch niet zo vaak nodig hebt. Of hang planken op aan de muur, waarop je bijvoorbeeld boeken en wat persoonlijke spullen kwijt kan. 

Winkels

Je hoeft je spullen echt niet bij een designzaak of dure woonwinkel te kopen om de boel leuk in te richten. Een van de bekendste goedkope woonwinkels is Ikea en hier kan je zeker een hoop leuke spullen scoren. Maar wil je niet een standaardkamer, zorg dan dat je niet alles daar haalt. Ook Hema heeft een uitgebreid woonassortiment. Bij low-budgetwinkels als Blokker of Action haal je de leukste accessoires voor een heel zacht prijsje. Wil je pas echt goedkoop? Ga dan naar de kringloopwinkel of rommelmarkt (tip: de IJ-hallen in Amsterdam!). 

Wees creatief

Sommige dingen hoef je niet eens te kopen, maar kan je als je (of je vader, buurman of oma) een beetje handig bent ook zelf maken. Tik bijvoorbeeld ergens een houten pallet op de kop en zoek in je vaders schuur naar wieltjes. Zo heb je een gratis tv-kastje dat je ook nog eens door je kamer kan rollen. Ook een kapstok van pallets is zo gefixt. Heb je een moeder die handig is met de naaimachine? Vraag dan of ze voor jou kussentjes wil maken met stof die je goedkoop scoort op de markt. Daarnaast kun je ook kringloopwinkels of markten afstruinen. Het is even goed zoeken, maar voor een prikkie haal je daar wel de leukste spulletjes én je weet zeker dat je het niet bij de rest van je vrienden tegenkomt. 

Benieuwd hoe je zo goedkoop mogelijk je kamer inricht? Willem vertelt het in deze video!