Huisgenoten

Hoera, je hebt een kamer gevonden. En tenzij je besloten hebt om alleen te gaan wonen, zullen huisgenoten vanaf nu deel uit gaan maken van je dagelijkse leven. We vertellen je alles wat je moet weten over wonen met huisgenoten.  

Het aantal huisgenoten

Studenten wonen het vaakst met zijn vieren. Maar voor sommige kan het niet gek genoeg. Twintig huisgenoten? Juist gezellig! Je moet zelf nadenken wat het beste bij jou past. De een vindt het gezellig om altijd met iemand een praatje te kunnen maken, terwijl de ander soms behoefte heeft om een avondje alleen thuis te zijn, iets wat met twintig huisgenoten niet zo vaak voorkomt.  

Types huisgenoten

Het feestbeest, de bemoeial of de extreem luie: er zijn oneindig veel types huisgenoten. In het begin is het nog aftasten en moet je ze nog leren kennen. Maar op een gegeven moment weet je precies wat je aan ze hebt en bij wie je dus moet zijn voor de beste serie tips of kledingadvies. Toch is lang niet in elk studentenhuis iedereen hecht met elkaar. Sommigen vinden het heel gezellig om elke avond met elkaar te eten, terwijl anderen het voldoende vinden om alleen een praatje te maken in de gang. Op de hospiteeravond ontdek je meestal wel hoe hecht het huis is (en of dat bij jou past).  

feest-bankhangen

Taken verdelen

Het voordeel van wonen met huisgenoten: je kunt vervelende klusjes verdelen. In je eentje het hele huis schoonmaken kost veel meer tijd dan bijvoorbeeld met z’n vieren. Tip: maak een schoonmaakrooster waarop voor iedereen elke week een taak staat om te doen. Hierdoor kun je meteen zien wie er zijn taak nog niet heeft volbracht en is het voor iedereen duidelijk wat hij of zij moet doen. Mondelinge afspraken hierover werken toch net wat minder goed.

Ook het halen van de gezamenlijke boodschappen kunnen jullie afwisselen. Ben jij blut maar is het wc-papier, de olijfolie en het wasmiddel op? Vraag dan aan je huisgenoot of hij het deze keer kan halen. Ben jij de volgende keer weer aan de beurt. Tip: maak een lijst aan met je huis op Wiebetaaltwat.nl. Hierop kun je precies zien wie de afgelopen tien keer de boodschappen heeft gedaan en wie er flink in de min staat. 

Zo houd je het leuk

Wonen met huisgenoten kan een feestje zijn maar soms kun je ze wel achter het behang plakken. Bijna alle huisgenoten hebben weleens irritaties, dit is heel normaal. Probeer er meteen met elkaar over te praten, zo houd je elkaar te vriend. Wanneer er echter meer ergernissen zijn dan gezellige momenten, zijn jullie als huisgenoten misschien niet geschikt voor elkaar. Zie dit als een leermoment, de volgende keer weet je beter welk type huisgenoot bij jou past.