Huisbaas

Wanneer je op kamers gaat is de kans groot dat je ermee te maken krijgt: een huisbaas. Iemand die langskomt wanneer er iets stuk gaat en zorgt dat alle voorzieningen werken. Althans, dat is de bedoeling. Niet alle huisbazen zijn even betrokken. Wat doet een huisbaas?

Huur & servicekosten

Een huisbaas is iemand die aan jou de kamer verhuurt. Je maakt dus je huur over aan deze persoon. Behalve je huur betaal je vaak ook servicekosten, en daar krijg je wat voor terug. Je huisbaas moet bepaald onderhoud aan je kamer of huis uitvoeren. Sommige huisbazen hebben goed contact met de studenten waar ze kamers aan verhuren, maar er zijn ook huisbazen die je liever niet wilt hebben. Zorg daarom altijd dat je de huisbaas een keer gezien en gesproken hebt voordat je in je kamer trekt. Lees ook goed je contract door: hierin staat wat jij kan verwachten van je huisbaas. 

Borg

De borg is meestal net zo hoog als een maand huur. Dit bedrag krijg je terug als je de kamer netjes achterlaat wanneer je verhuist. Het is slim om daarom goede foto’s van de kamer maakt voordat je erin gaat. Zo kun jij later niet de schuld krijgen van een scheur in de muur, als die er al zat toen jij er kwam wonen. 

deurbel studentenhuis

Contact 

Om problemen te voorkomen is het handig om af en toe contact te hebben met je huisbaas. Wanneer je op goede voet met hem staat, kan dit helpen wanneer je hem een keer echt nodig hebt. Ook valt er meer te onderhandelen als hij jullie wat beter kent. 

Huurcommissie

Helaas houdt niet elke huisbaas zich aan de regels. Zo zijn er huisbazen die bijvoorbeeld onaangekondigd binnen komen vallen, illegaal kamers verhuren of veel te veel geld vragen. Gelukkig wordt er wel wat tegen deze zaken gedaan. Check of je in recht staat op de website van de Huurcommissie.