Wat is hospiteren?

Als je een kamer zoekt in een studentenhuis, zul je moeten hospiteren. Dat begint al bij de eerste mail die je stuurt om je voor te stellen. Heb je geluk, dan word je uitgenodigd voor de hospiteeravond: een soort kijkavond waarop de bewoners jou kunnen leren kennen en andersom.

De hospiteermail

Stuur een korte, enthousiaste mail waarin je uitlegt wie je bent en waarom je in dat specifieke huis wilt wonen. Eventueel kun je een foto of de link naar je Facebook-profiel meesturen (de huisgenoten gaan je toch wel opzoeken, dus je kunt het ze ook gemakkelijk maken). We geven je 6 tips voor het schrijven van een hospiteermail. Kom je er niet uit en twijfel je over de opbouw? Lees dan even dit artikel.

De hospiteeravond

Op een hospiteeravond of hospiteerborrel worden potentiële nieuwe bewoners van het huis uitgenodigd. Zo kun je de kamer die vrij komt bekijken en kennismaken met de jongens of meisjes die er al wonen. Zorg dat je niet te vroeg op zo’n avond verschijnt, maar ook zeker niet te laat. Eventueel kun je iets meenemen, bijvoorbeeld een flesje wijn. Maar dit is zeker niet verplicht. 

Hoeveel mensen er op zo’n avond komen kijken verschilt, maar verwacht niet dat je de enige bent. Het is slim om je daarom goed voor te bereiden. Je kunt ervan uitgaan dat er sowieso een aantal standaardvragen gesteld wordt, zoals ‘Wat doe je in je vrije tijd?’, ‘Ga je in het weekend nog vaak naar je ouders?’ en ‘Heb je al een beetje een leventje opgebouwd in deze stad?’. Denk hier thuis vast over na. Kijk ook niet vreemd op als je rare vragen krijgt als ‘Wat voor soort fruit zou jij zijn?’ of ‘Welk dier past het best bij jou?’. Meestal gaat het niet eens om het antwoord, maar om te kijken hoe je erop reageert.

drank

Wees zelf ook kritisch

Let er wel op dat je je niet anders voordoet dan dat je bent. Mensen prikken hier snel doorheen en bovendien is het voor beide partijen niet leuk als je later heel anders blijkt te zijn. Aan de andere kant moet je zelf ook kritisch zijn. Zie je jezelf hier echt wonen en klikt het met de andere bewoners? Het kan zijn dat je na tien keer hospiteren zo desperate bent dat zelfs een bezemkast voor jou oké lijkt, maar dat is het niet. Kijk daarom ook goed wat je krijgt voor de prijs die je moet gaan betalen. Je moet meteen een goed gevoel hebben en je thuis voelen. 

Maak plezier

Maar het allerbelangrijkste: geniet ervan en heb lol. Als je je ontspant ben je veel leuker en dat hebben de bewoners ook door. Of je de kamer hebt gekregen hoor je meestal of dezelfde avond nog of een dag later. Ben je het niet geworden? Niet getreurd, je bent een ervaring rijker. Neem deze ervaring mee naar een volgende hospiteeravond, die kamer komt er wel.