Ondernemen

Wil je niet werken voor een baas, of wil je je eigen baan creëren? Ga ondernemen! Steeds meer studenten starten een eigen bedrijf. Omdat ze een minor ondernemerschap volgen, omdat ze een oplossing voor een probleem hebben gevonden, of omdat ze een gat in de markt zien. 

Ideaal moment

Een eigen bedrijf kost tijd, veel tijd. Vooral in het begin moet je bereid zijn om heel veel uren te maken voor minimale inkomsten. Toch is je studententijd ideaal om te beginnen met je eigen bedrijf. Je hebt over het algemeen best wat tijd over en voor een startkapitaal kun je nog aankloppen bij DUO (al moet je dit natuurlijk wel terugbetalen). Vaak kun je als student ook een begeleider of mentor vinden die jou kan coachen en wegwijs maken in het ondernemerschap.

Voordat je je gaan inschrijven

Besluit je een eigen bedrijf op te richten, dan moet je dat inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar voordat je dat gaat doen, is het belangrijk dat je goed over je bedrijf nadenkt. Schrijf een duidelijk ondernemingsplan zodat je helder afgebakend hebt wat je gaat doen. Maak daarna een marktanalyse: wie zijn jouw concurrenten en wat is jouw unique selling point? Maak vervolgens een financieel plan om te zien of je financiering van buitenaf nodig hebt (of gebruik je je spaargeld als startkapitaal?).

Soort bedrijf

Als je je bedrijf gaat inschrijven, moet je een rechtsvorm kiezen. Heb jij een eenmanszaak, of past een maatschap, vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv) beter bij jouw onderneming?

Als je je hebt ingeschreven bij het Handelregister van de Kamer van Koophandel, krijg je een btw-nummer. Hiermee sta je bij de Belastingdienst bekend als ondernemer en zul je (misschien) btw af moeten dragen. 

Regelingen

Voor kleine en startende ondernemers zijn er allerlei regelingen die het ondernemen makkelijker maken. Zo heb je de kleineondernemersregeling. Als je minder dan € 1.883 aan btw hoeft af te dragen, kun je in aanmerking komen voor belastingvermindering. Controleer ook meteen of je recht hebt op de startersaftrek.

Adminstratie

Er zijn wettelijke eisen aan de administratie van jouw bedrijf. Geen leuk klusje, maar het kan je (hoge!) boetes opleveren als je dit niet goed bijhoudt. Bovendien moet je je administratie 7 jaar bewaren. Zorg dus dat je meteen vanaf het begin een overzichtelijke administratie opzet.

DUO

Ben je voor september 2015 begonnen met studeren en ontvang je studiefinanciering? Dan is er een maximum aan het bedrag dat je mag bijverdienen. In 2015 is dat € 13.856,11. Vanaf deze grens heb je geen recht meer op studiefinanciering. Houd dit dus in de gaten als je bedrijf goed loopt. Als je op of na september 2015 bent begonnen met studeren, dan mag je onbeperkt bijverdienen.

Tijdens je studie een eigen bedrijf beginnen? Check dan hier onze tips.