Loononderhandelingen

Je hebt het vast weleens gehoord: nooit akkoord gaan met het eerste salaris dat je aangeboden krijgt. Het heten niet voor niets salarisonderhandelingen. Maar ja: dat is lastiger gezegd dan gedaan. Helemaal als je een starter bent op de arbeidsmarkt en misschien nog niet zo stevig in je schoenen staat. Toch raden we het je aan om het wel te proberen!

Zelfverzekerd

Je komt zelfverzekerd over als je durft te onderhandelen over je loon. Je weet wat je waard bent en je weet je kan. Voordat je overtuigend de onderhandelingen in gaat, moet je je wel goed voorbereiden.

Ken de salarissen

Weet wat een gebruikelijk salaris is voor een starter in jouw branche. Zoek dit op. Bedenk daarbij wat het minimum is waarmee je akkoord gaat. En wat als jullie er niet uit komen? 

Wat zou jij graag willen verdienen?

Het is een tricky vraag, als jij allereerst met een voorstel moet komen. Je wilt immers niet te laag inzetten, maar ook zeker niet te hoog. Omdat je weet wat normaal is in jouw situatie, kun je een redelijk gemiddelde noemen. Eventueel kun je hier nog wat boven gaan zitten, zodat er ruimte is voor onderhandeling.

mensen-mobielbellen

Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Staar je niet blind op het bedrag dat op je loonstrookje staat. Andere voorwaarden kunnen ook meewegen in een beslissing, en kunnen zeker onderdeel uitmaken van de onderhandelingen. Krijg jij het wettelijke aantal vrije dagen, of mag je meer vrije tijd opnemen? Draagt het bedrijf premies af voor jouw pensioen, of moet je dat zelf regelen? Is er een opleidingstraject binnen het bedrijf? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Krijg je een laptop/smartphone/auto van de zaak? Kun je al je reiskosten declareren, of maar een (klein) gedeelte? Allemaal dingen om mee te nemen.

Toeslagen

Een punt om op te letten: krijg je huur- en zorgtoeslag? Controleer dan bij welk brutosalaris je dat niet meer zult ontvangen. Zit je net onder die grens, dan bestaat de kans dat je netto meer overhoudt dan wanneer je er net boven zit.

Denk er even over na

Het kan nogal intimiderend overkomen: je toekomstige manager of een hr-medewerker die jou heel standvastig een voorstel doet. Bedenk dat je niet à la minute akkoord hoeft te geven. Je bent immers al tot de loononderhandeling gekomen; dit bedrijf wil jou graag in dienst nemen. Blijf rustig. Komen jullie er helemaal niet uit, vraag dan of je er over na mag denken en de dag erna op kunt terugkomen. Dan heb jij de tijd om zonder tijdsdruk alles voor jezelf op een rijtje te zetten.

Hier vind je meer tips voor je loononderhandeling.