Zo bouw je aan je cv

Bedrijven zoeken mensen met ervaring. Als jij koud van je opleiding komt, heb je nog geen werkervaring. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je andere ervaringen hebt die jou tot een geschikte kandidaat maken. Tijdens je studie kun je nevenactiviteiten doen die goed op je curriculum vitae staan: cv-building. 

Een recruiter zit niet per se op mensen te wachten die hun studie nominaal afgerond hebben en alleen maar hoge cijfers op hun lijst hebben staan. Voor veel functies heb je meer nodig dan alleen datgene waar je voor geleerd hebt. Denk maar eens aan sociale en organisatorische vaardigheden. Een bestuursfunctie kan daarom net zo relevant zijn als je studie. Bovendien laat een cv met allerlei activiteiten naast je studie zien dat je ambitieus bent. En je cv opbouwen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Word lid van een studie- of studentenvereniging

Sommige beroepsgroepen zijn nog moeilijk binnen te komen zonder een lidmaatschap van een corps – en dan het liefst ook nog een bestuursjaar of commissiefunctie. Bij een studie- of studentenvereniging ontwikkel je vergaderkwaliteiten en organisatorische vaardigheden, leert samenwerken, wordt communicatief vaardig(er) en laat zien dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Meestal worden actieve leden gezien als echte aanpakkers. Maar kijk wel uit: er zijn ook sectoren waar lid zijn van de feestcommissie eerder negatief dan positief is. Dit kun je zelf het beste inschatten - of vraag aan mensen in jouw vakgebied wat zij belangrijk vinden. Laat je overigens ook weer niet tegenhouden: als je echt graag lid wilt worden, moet je dat vooral doen.

Internationale ervaring

In je eentje rondreizen, vrijwilligerswerk doen in het buitenland of zelf studeren of stage lopen over de grens kan een waardevolle toevoeging zijn op jouw cv. Let er wel op dat je je keuzes goed kan verantwoorden. Naar Curaçao gaan omdat dat zo’n feestparadijs voor stagiairs is, is geen goede reden. Ga je studeren in Spanje tijdens je studie international business, dan is dat natuurlijk een grote pre. 

Laptop LinkedIn

Doe vrijwilligerswerk

Dat jij je belangeloos inzet voor een bepaalde zaak, geeft aan dat je er hart voor hebt. Het laat je zien dat je nadenkt over je toekomst en graag beter in je vakgebied wil worden. Wil je de zorg in, ga dan vrijwillig koffiedrinken met oudjes in een verzorgingstehuis. Journalist in spe? Ga reportages voor de lokale omroep maken of schrijven voor een huis-aan-huisblad. Wil je de communicatie in, kijk dan of je sportvereniging niet iemand kan gebruiken voor de pr.

Zoek een bijbaan

Ook je bijbaan kan bijdragen aan jouw positie op de arbeidsmarkt! Met name als je een baantje hebt dat in het verlengde ligt van je studie. Zo doe je bijvoorbeeld al basiskennis op en leer je hoe de branche werkt. Pluspunt: je bouwt ook nog eens een netwerk op in de branche waar je graag wilt werken.

Loop stage(s)

Een stage maakt vaak onderdeel uit van je studie-curriculum, en is dus misschien niet waar je in eerste instantie aan denkt bij cv-building. Toch is de soort stage en jouw taken en verantwoordelijkheden heel erg belangrijk. Heb je bij een belangrijke speler in de markt stage gelopen? Was jouw begeleider een gerenommeerde in het vakgebied? Maar staar je niet blind op namen: minstens zo belangrijk zijn jouw werkzaamheden. Als je bij een bekend bedrijf alleen mag kopiëren, terwijl je bij een kleine concurrent een volwaardige medewerker bent, is dat laatste veel waardevoller. 

Je stage kun je zien als relevante werkervaring in het vakgebied (zeker zo lang je nog geen andere ervaring hebt). Ons advies is daarom ook om voor een stage te kiezen als je de keuze hebt uit een stage of een andere module (tenzij je het natuurlijk zelf goed weet te beredeneren). Ook als je al een stage hebt gelopen: want bij elk bedrijf werken dingen anders. 

Ook kun je ervoor kiezen om vrijwillig stage te lopen, bijvoorbeeld in de zomer of als jouw (universitaire) studie geen ruimte biedt voor een stage. 

Volg trainingen en cursussen

Wil je je graag specialiseren in een richting, of wil je vaardigheden leren die je niet op je studie krijgt aangeboden? Volg dan een training of een cursus. Bedenk wel goed wanneer je het wel of niet op je cv zet. Een cursus cupcakes bakken is misschien niet relevant als je solliciteert voor een functie waar je veel presentaties moet geven, terwijl een toneelcursus dat dan wel weer kan zijn.

studeren-klaslokaal

Start je eigen bedrijf

Naast je studie werken aan je eigen bedrijf laat zien dat je ondernemend bent, risico’s durft te nemen en dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Geef op je cv ook aan hoeveel tijd er in je eigen bedrijf gaat zitten en wat je ermee bereikt (hebt), dan kan de lezer bijvoorbeeld zelf de conclusie trekken dat je hard werkt en veel ballen tegelijk in de lucht weet te houden.

Ga bloggen

Als je een online-functie of een creatieve baan wilt krijgen, is het heel verstandig om te bloggen. Bijvoorbeeld voor een grote website (Studenten.net!) of voor je eigen blog. Met Wordpress knal je zo een mooie website in elkaar en daarmee vergroot je je online zichtbaarheid. Overigens kan het ook voor andere studierichtingen interessant zijn: een blog kan overal over gaan, is een etalage voor jouw vakkennis en laat zien dat je inhoudelijk bezig bent met het beroep. Denk aan het Rechtenstudentje, van een student rechtsgeleerdheid.

Wees oprecht

Doe geen dingen puur en alleen omdat ze goed op je cv staan. Doe ze omdat je er iets van leert, omdat je waardevolle ervaringen opdoet of omdat je ze echt leuk vindt om te doen. Als je iets niet oprecht doet, zal dat snel duidelijk worden.

Zoals je ziet, kun je op heel veel verschillende manieren waardevolle ervaring opdoen die goed staat op je cv. Moet je er wel voor zorgen dat je jouw nevenactiviteiten goed omschrijft. Lees daarom onze tips.