Bijbaan

Zeker als je op kamers woont kun je wel extra geld gebruiken, studeren is immers een duur tijdverdrijf. Maar hoe vind je die bijbaan – helemaal in een studentenstad waar iedereen wel werk zoekt? 

Bepaal voordat je op zoek gaat naar een baan wát voor soort baan je zoekt. Wil je geld verdienen en tegelijkertijd veel mensen leren kennen? Dan is een baantje in de horeca wel wat voor jou. Maar je kunt ook kiezen voor een bijbaan in het vakgebied van jouw studie, zodat je ervaring opdoet en het op je cv kunt zetten. Functies die vaak worden gedaan door studenten zijn callcentermedewerker, privéchauffeur, straatverkoper, horecamedewerker (barkeeper of in de bediening) en caissière of vulploegmedewerker.

Heb je het gedurende het jaar te druk met je studie? Ga dan in de vakanties extra veel werken, zodat je een buffer kunt aanleggen. 

Online

Kijk op vacaturewebsites zoals ASA voor een bijbaan bij jou in de buurt. Je kunt hier selecteren op stad, maar ook op functiegroep en opleidingsniveau.

Social media

Volg de bedrijven waar je graag zou willen werken op Facebook en Twitter – veel bedrijven zoals kroegen, cafeetjes of brasserieën zoeken op die manier naar parttime medewerkers. Ook kun je op hashtags zoeken (#werk, #vacature, #plaatsnaam) en oproepjes plaatsen zodat iedereen in je netwerk weet dat jij een baan zoekt.

Familie en vrienden

In het verlengde van een berichtje plaatsen op Facebook: laat iedereen die je spreekt weten dat je een baan zoekt. Als zij dan iets voorbij zien of horen komen, zullen ze aan jou denken.

Open sollicitatie

Heb je al heel goed voor ogen waar je wilt werken, neem dan gewoon de gok en stuur een open sollicitatie. Nee heb je, ja kun je krijgen!

De leukste bijbanen naast jouw studie vind je bij ASA

Ga de stad in

Veel winkels werven eerst nieuw personeel door een a4-tje op de deur te hangen. Doe eens een rondje stad en kijk of je wat leuks kunt vinden. Enne, stap ook eens ergens naar binnen.

Uitzendbureau

Bij een uitzendbureau vind je bij uitstek studentenbanen: vaak flexibel in te delen werk waarbij je zelf je beschikbaarheid kunt aangeven. En niet verkeerd: meestal kun je zelf aangeven in welke termijnen je betaald wilt worden (elke week loon!). En als je wilt, kun je ook gevraagd worden voor meerdere (korte) klussen, wat lekker afwisselend is.

Oldschool advertenties

Het komt steeds minder vaak voor, maar natuurlijk kun je ook nog steeds een bijbaan vinden door traditionele advertenties in kranten en tijdschriften. Vergeet de lokale krantjes en huis-aan-huisbladen niet, maar ook de krant van je hogeschool of universiteit kan slim zijn om in de gaten te houden.

Minimumloon

Tot je 21e heb je recht op het minimumjeugdloon, vanaf je 21e val je onder het ‘normale’ minimumloon. Twee keer per jaar worden de hoogtes van deze lonen aangepast: op 1 januari en op 1 juli.

Het minimumloon per uur staat niet in de wet, omdat bedrijven verschillende aantal uren aanhouden als een volledige werkweek. Daarom zijn onderstaande bedragen gebaseerd op een 40-urige werkweek. Kijk voor alle bedragen op de site van de overheid.
Dit zijn brutobedragen. Wat je overhoudt, is afhankelijk van hoeveel premies je werkgever inhoudt.

17 jaar: € 3,77
18 jaar: € 4,77
19 jaar: € 5,72
20 jaar: € 7,63
21 jaar en ouder: € 9,54