Wat als je geen baan kunt vinden?

Kun je geen baan vinden nadat je bent afgestudeerd? Ga niet bij de pakken neerzitten. Behalve je cv en motivatiebrief optimaliseren, kun je meer dingen doen. En houd in je achterhoofd, het duurt gemiddeld drie (wo) of vier (hbo) maanden voordat je een baan hebt gevonden. 

Wel of geen werkervaringsplek?

Als je net afgestudeerd bent, sta je waarschijnlijk te trappelen om je kennis in de praktijk te brengen. Het valt dan behoorlijk tegen als je geen werk kunt vinden. Je zult zien dat veel bedrijven iemand zoeken met ervaring, maar hoe kom je aan die ervaring? Een werkervaringsplek kan een oplossing zijn. Je gaat zo’n drie tot zes maanden aan de slag voor een lager loon – puur om werkervaring op te doen. Vaak word je hierin begeleid door een collega. In sommige gevallen maak je na afloop van de werkervaringsplek kans op een ‘echte’ baan.

Let op: je hebt recht op minimumloon
Kom je een werkervaringsplek tegen die jou een stagevergoeding biedt? Wees dan op je hoede, dit is namelijk verboden. Als je geen begeleiding vanuit een opleiding hebt en geen leerdoelen, dan heb je officieel een arbeidsovereenkomst – wat betekent dat je recht hebt op minimumloon. Een groot deel van de werkervaringsplekken is werk dat eerst door een betaalde kracht werd gedaan, wat betekent dat je waarschijnlijk als een gewone werknemer zult meedraaien in het bedrijf.

Toch zul je op den duur misschien wel in de verleiding komen om voor een stagevergoeding aan de slag te gaan; alles om ervaring op te doen. Het heeft ook voordelen. Hoe langer je buiten je vak werkzaam bent, hoe lastiger het is om er daadwerkelijk werk in te vinden. Een werkervaringsplek kun je daarnaast aangrijpen om uit te zoeken wat je wel en niet zoekt in een baan en om je netwerk op te bouwen. Je leert mensen die in dezelfde branche werken en daardoor zou je ook via via op zoek kunnen gaan naar een baan. 

Alleen doen als het écht een werkervaringsplek is
Ons advies? Met een werkervaringsplek is niets mis, maar neem er wel eentje aan waar je je daadwerkelijk kunt ontwikkelen én waar je het minimumloon verdient. Je moet immers ook je huur en boodschappen verdienen. Naast de stress van geen baan kunnen vinden, kun je geen financiële stress gebruiken. En als je niet de kans krijgt om een werkervaringsplek écht om die manier in te vullen, ben je gewoon een goedkope arbeidskracht voor het bedrijf.

mensen-rugtegenrug

Houd je skills up to date

Zorg dat je tijdens je zoektocht naar een baan niet stil blijft staan. Je kunt altijd bijleren, ook nadat je bent afgestudeerd. Ga vrijwilligerswerk doen dat (zijdelings) te maken heeft met het werk dat je graag zou willen doen of volg cursussen en trainingen die je kennis verbreden of verdiepen. Zo kunnen ook toekomstige werkgevers zien dat je er alles aan doet om echt wat te kunnen bijdragen in een bedrijf.

WW-uitkering

Er komt een moment dat je het niet meer redt met je spaargeld. Dan is de tijd gekomen om een uitkering aan te vragen. Dit kan als falen voelen, maar dat is het niet. Het is een ondersteuning terwijl jij op zoek bent naar een baan. Zie dat ook zo. Overigens krijg je die uitkering niet voor niets: je moet bijvoorbeeld een bepaald aantal sollicitaties per week doen – het aantal verschilt per persoon.

Wanneer kom je in aanmerking?
Je moet in de afgelopen 36 weken tenminste 26 weken gewerkt hebben. Bijbaantjes worden ook gezien als werk, als je minimaal 5 uur per week hebt gewerkt. Je moet daarnaast direct kunnen beginnen met een nieuwe baan.

Wanneer beginnen met aanvragen?
Als je in aanmerking komt voor de WW-uitkering, kan je dit het beste aanvragen nadat je klaar bent met je studie. Studiefinanciering wordt gezien als inkomen, dus als je dit aanvraagt tijdens je studie wordt je aanvraag geweigerd. Het is wél belangrijk dat je de aanvraag doet binnen een week nadat je inkomen wegvalt.

Hoelang ontvang je een WW-uitkering?
De basisuitkering staat op 3 maanden. Hiernaast worden je werkjaren ook omgerekend naar maanden die je nog uitbetaald krijgt (2 jaar gewerkt = 2 maanden WW-uitkering). Ook hierbij tellen je bijbanen mee. Ben je voor 1 januari 2016 in de WW beland, dan kun je maximaal 37 maanden krijgen (al lijkt ons dat sterk als je net bent afgestudeerd). Na 1 januari 2016 wordt de lengte van de WW elk kwartaal met één maand ingekort. Vanaf 2019 kun je dan nog maximaal twee jaar een WW-uitkering krijgen. 

Hoeveel geld krijg je?
Je krijgt de eerste twee maanden 75% van je laatste maandloon, na deze twee maanden verandert het bedrag naar 70% van je laatste maandloon.

Wat als je een bijbaantje hebt?
Het is sinds 1 juli 2015 niet meer verboden om tóch een kleine of parttime baan te hebben. Zo lang je een uitkering krijgt, mag je van elke verdiende bruto euro 30% zelf houden. Het heeft dus altijd zin om te werken, ook al is het maar voor een paar uur.

Mag je functies weigeren?
In het eerste half jaar van je WW-uitkering hoef je ‘niet-passende arbeid’ niet per se aan te nemen. Denk aan een supermarktbaan als je pedagogiek gestudeerd hebt. Na een half jaar WW-uitkering mag het niveau of het salaris van een baan geen reden meer zijn om niet meer te solliciteren op de functie – en ben je aangenomen, dan mag je de baan dus ook niet weigeren.

Wat gebeurt er nadat je WW-uitkering afloopt?
Als je na je WW-periode nog geen werk gevonden hebt ga je de bijstand in.

mensen-mobielzien

Wat je moet doen voor je een bijstandsuitkering krijgt

Als je niet in aanmerking komt voor de WW-uitkering, je ouder bent dan 18 en je niet meer spaargeld hebt dan € 5.685, kun je aanspraak maken op de bijstand.

Hoe gaat dit in z'n werk?
Als je een bijstandsuitkering aanvraagt (en je bent onder de 27) moet je eerst vier weken intensief op zoek naar een baan of een studie. Je krijgt opdrachten mee van een consulent. Na deze vier weken checkt de consulent of je je aan de gemaakte afspraken hebt gehouden en of je inmiddels een baan hebt gevonden. Mocht je niets gevonden hebben, dan gaat de consulent een plan van aanpak met je maken en ga je de bijstand in. Het plan van aanpak is erop gericht om jou zo snel mogelijk uit de bijstand te krijgen. Tijdens deze periode krijg je nog geen bijstandsuitkering.

Wanneer beginnen met aanvragen?
Op het moment dat je het aanvraagt, ga je direct vier weken naar werk zoeken: dus is handig om dit te doen als je zeker weet dat je er de volgende vier weken genoeg tijd en ruimte voor hebt.

Wat als het niet succesvol is?
Als je de afspraken niet nakomt of nalatig bent in je zoektocht word je gekort op je eventuele bijstand. In het ergste geval krijg je zelfs helemaal geen bijstand. Let erop dat je behoorlijk wat plichten hebt als je in de bijstand zit: je moet bijvoorbeeld bereid zijn maximaal drie uur per dag te reizen, te verhuizen als je alleen buiten die reistijd een baan kunt vinden en aangeboden werk aanvaarden, en in sommige gemeenten moet je ook een tegenprestatie verrichten.