Dit moet je regelen als je in het buitenland gaat studeren

Na jaren ploegen en zwoegen tijdens je studie, is eindelijk het moment aangebroken waarop je zelf de touwtjes in handen kunt nemen. Je gaat stage lopen of een minor volgen en dit wil je misschien wel in het buitenland doen. Geweldig! Een semester in het buitenland is echt een unieke ervaring die je niet snel weer zal meemaken en het staat ook nog eens goed op jecv. Ja, het kost je veel voorbereiding, geregel en natuurlijk die hele bureaucratische papierwinkel, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden. Daarom hier een checklist zodat je precies weet wat je allemaal moet regelen.

1. Weet je het zeker?

Allereerst moet je nadenken of studeren in het buitenland überhaupt wel iets voor je is; niemand zit te wachten op heimwee, zeker niet aan de andere kant van de wereld! Ook speelt geld een rol. Het is allemaal leuk en aardig om naar het buitenland te gaan, maar als je daar geen cent te makken hebt en daardoor hele dagen binnen doorbrengt, kun je dat net zo goed hier in Nederland doen. Even saai, stukken goedkoper. Daarnaast moet je kijken of studeren in het buitenland in je studieprogramma past; niet echt handig als je hier nog tien vakken open hebt staan.

2. Beurs aanvragen

Als je gaat studeren of stage gaat lopen in een Europees land is het in veel gevallen mogelijk om een Erasmusbeurs aan te vragen. Een groot cadeau, want je behoudt ook je gewone studiefinanciering! Het beursbedrag is afhankelijk van het land van bestemming. Voor een studie is het bedrag minimaal € 150 en maximaal € 270 per maand en voor een stage krijg je minimaal € 270 en maximaal € 390 per maand. Je vraagt de beurs aan bij je eigen universiteit of hogeschool. Neem contact op met het speciale buitenlandbureau van jouw universiteit of hogeschool. Daar kunnen ze je informeren over eventuele aanvullende eisen van jouw instelling, bestaande uitwisselingsovereenkomsten, deadlines en hier hebben ze ook alle juiste papieren. 

Ga je buiten Europa studeren? Check dan de Beursopener van WilWeg

3. Vraag een visum en/of werkvergunning aan

In de meeste Europese landen heb je geen visum of werkvergunning nodig. Voor andere Europese landen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen kan het minder eenvoudig zijn om deze documenten aan te vragen. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele maanden, of in sommige gevallen zelfs een jaar! Begin dus op tijd! Op de website www.cibtvisas.nl voor meer informatie over het regelen van een visum. 

reizen-opreisgaan

4. Zet je OV-jaarkaart stop in ruil voor een vergoeding

Ga je naar het buitenland om te studeren of om stage te lopen, dan kun je je studentenreisproduct omzetten in een vergoeding van € 99,66 per maand. Je stage of studie moet dan wel onderdeel zijn van je Nederlandse opleiding. Ook dit bedrag is een lening, dus je moet wel binnen tien jaar afstuderen (dan wordt het een gift). Je kunt je OV-kaart stopzetten door in te loggen op de website van DUO en onder ‘Direct regelen door studenten’ te kiezen voor 'Ov-vergoeding buitenland'. Let op: zet je studentenreisproduct stop voor de 1e van de maand. 

5. Check je verzekering

Ook in het buitenland wil je goed verzekerd zijn, check daarom bij je zorgverzekeraar of je huidige zorgverzekering ook dekking biedt in het buitenland. En hoe staat het met je bagage of inboedel? Check en vergelijk verschillende reisverzekeringen. 

6. Woonruimte zoeken

Het wordt de hoogste tijd om je te verdiepen in de huisvesting. Meld je op Facebook aan voor alle Facebookgroepen voor studenten en woningen die je kunt vinden. Maar maak ook gebruik van je netwerk of ouderejaars van je hogeschool die al eerder dit land bezochten. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan kun je ter plekke ook nog aan een woning komen door hulp te vragen aan de universiteit of een speciaal bureau dat huisvesting regelt voor studenten in het buitenland. Bij dat laatste kun je trouwens wel een flink bedrag aan bemiddelingskosten verwachten. Regel ook een onderhuurder voor je eigen studentenkamer, natuurlijk in overleg met je huisgenoten! 

reizen-airport

7. Inentingen

Niemand wil terugkomen met gele koorts, parasieten, malaria of andere enge ziekten. Je kunt op de site van de GGD uitzoeken welke vaccinaties je nodig hebt voor welke bestemming. 

8. Telefoonrekening omzetten 

In het buitenland heb je niets meer aan je Nederlandse telefoonnummer, zet daarom je telefoonrekening in Nederland al stop of in ieder geval sms/belminuten zo laag mogelijk en je internet voor het buitenland aan. Wil je in het buitenland goedkoop bellen dan kun je het beste een prepaid telefoonkaart aanschaffen in het land zelf. 

9. Internationale kortingskaart voor studenten

Wil je er goedkoop op uit in het buitenland? Koop dan voor € 15 de International Student Identity Card (ISIC). Deze internationaal erkende studentenkaart biedt ruim 40.000 kortingen in 120 landen wereldwijd. Je kunt kortingen krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Kijk voor verkoopadressen en meer informatie op ISIC.org.

10. Meld je aan voor een taalcursus

Je voelt je meer thuis als je de taal (een soort van) beheerst. Ook blijf je daardoor minder snel 'plakken' bij Nederlandse studenten, maar maak je ook buitenlandse vrienden. Schrijf je daarom in bij een taalcursus van je nieuwe hogeschool of universiteit of sluit je aan bij een netwerk van uitwisselingsstudenten zoals ESN. Dat laatste is sowieso een aanrader! 

Met dank aan WilWeg.