Hoe kies je een studie?

Je bent bijna klaar met de havo of het vwo en je staat voor een belangrijke keuze: wat wil ik gaan studeren?  Of eigenlijk de grotere achterliggende vraag: wat wil ik gaan doen met mijn leven? Scary stuff! 

Welk type scholier ben jij?

Scholieren zijn eigenlijk in drie groepen in te delen.
1. De eerste groep bestaat uit diegenen die al jaren lang precies weten wat ze willen worden. Type piloot, dokter, archeoloog. Omdat zij al weten wat zij willen worden, is de studiekeuze heel makkelijk gemaakt.
2. De tweede groep is diegenen wel heel goed weten wat ze leuk vinden, maar daar nog niet echt een beroep aan kunnen koppelen. Denk hierbij aan scholieren die wel heel goed weten wat er met hun profiel te kiezen is en waar ze energie van krijgen, maar die nog niet kunnen vastpinnen welke studie ze dan precies zullen kiezen.
3. De laatste groep scholieren is helemaal lost. Die zwerven nog van links naar rechts en weten echt niet wat zullen kiezen. Twintig jaar geleden zouden je ouders dan gezegd hebben: ga maar rechten studeren, dan kan je nog alle kanten op. Hoewel dat nog steeds in basis waar is, zijn er ook andere manieren om te ontdekken wat je leuk vindt zonder jezelf meteen op de wetboeken te storten.

Voor de mensen in groep 1: gefeliciteerd! Fijn dat je zo’n helder beeld voor ogen hebt. Veel plezier en succes met je studie. Dit artikel is verder niet voor jou bedoeld. 

Voor groep 2 en 3 zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om tot een goeie studiekeuze te komen. Volgens studiekeuze123.nl zijn er 3.090 opleidingen waar je uit kunt kiezen. Da’s best veel! Heel slim dus om in stapjes de keuze overzichtelijker te maken.

studentes boeken

Stap 1: volg het studentenleven

Ga alvast het studentenleven volgen via social media. Instagram is een goeie plek om sfeerimpressies te krijgen van een studentenomgeving. Daarnaast hebben bijna alle instituten, studenten- en studieverenigingen tegenwoordig een Facebook-pagina die je alvast in de gaten kunt houden. Hierdoor krijg je gevoel bij de sfeer in een stad en op een opleiding. 

Stap 2: waar word je vrolijk van?

Zoek uit waar je vrolijk van wordt. Dat kan bijvoorbeeld beginnen met een lijstje maken uit je privéleven. Word je vrolijk van fanatiek voetballen, of juist van op je kamer gedichten schrijven? Lijkt misschien niks met je studie te maken te hebben, maar het helpt je echt verder. Fanatiek voetballen zegt ons namelijk de volgende dingen: winnen, teamverband, doelgericht, snelheid en discipline. En gedichten schrijven zegt ons juist dat je graag alleen werkt, geduldig bent, nadenkt over inhoud en vorm en creatief bent.  Je kunt ook een interessetest maken op studiekeuze123.nl en deze vervolgens samen met je vrienden en ouders bespreken. Zij kunnen jou goed feedback geven en aangeven of zij het resultaat van de test in jou herkennen. 

computer bureau

Stap 3: online onderzoeken

Deskresearch. Of met andere woorden: ga alvast online oriënteren op de websites van de hogescholen en universiteiten om te kijken wat voor een type opleidingen zij bieden. Ook is het slim om op Studenten.net te kijken naar de informatie die wij op stadsniveau bieden. Ongeveer de helft van de scholieren die wij hebben gesproken over studiekeuze, kiest eerst een studiestad en dan pas een studie. Als je al vaker in Amsterdam bent geweest heb je daar al een beeld van. Maar wat is er eigenlijk leuk aan Groningen of Maastricht? Dat vind je hier op de site, zodat je alvast de steden kan kiezen je je heel leuk vindt en de steden af kunt strepen die niet bij je passen. 

Stap 4: wat vind je belangrijk?

Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt: een leuke studie doen waarbij je jezelf kunt ontwikkelen, of een studie doen waar je veel arbeidsperspectief mee hebt en veel geld kunt verdienen? Kan het dan niet allebei? Jawel, soms heb je mazzel en is jouw interessegebied toevallig ook een branche of werkgebied waar je later veel geld mee kan verdienen of waar het aanbod in banen aan zal trekken. Maar helaas is dat niet overal zo. Check hier de lijst met studies waarmee je later het meeste geld kan verdienen.

Na de eerste 4 stappen is het slim om een lijst te maken van mogelijke studies. Maak het jezelf niet te moeilijk, drie opties is meer dan genoeg.  Als je de lijst hebt gemaakt, kan je door naar stap 5. 

mensen-vrijetijd

Stap 5: vergelijk de verhalen van studenten

Lees en hoor de verhalen van studenten die studies doen die binnen jouw interessegebied liggen. Hiermee bedoelen we dus niet die hoeraverhalen die in de folders van de opleidingen staan. Die zullen je namelijk alleen maar de positieve dingen vertellen en een grote ‘het-is-hier-geweldig’ show opvoeren. Dat gaat je echt niet verder helpen. Wat dan wel? De echte interviews met studenten die een studie volgen. Waarbij je dus niet aan te horen krijgt wat er leuk is aan een studie, maar ook wat er moeilijk is en waarom ze twijfels hebben over doorgaan na de eerste tentamenperiode.

Stap 6: welke opleiding is het beste?

vergelijk de performance van de verschillende opleidingen door het land. Dit kan op meerdere sites, zoals Studie in Cijfers bij studiekeuze123 of via Beste Studies van Elsevier. Je wilt namelijk misschien wel naar Utrecht toe, maar als dezelfde opleiding het beter doet in Amsterdam of Rotterdam, is het toch het overwegen waard om hier je stadskeuze op aan te passen.  Lees hier hoe je de wijzer van Elsevier moet lezen en waar je op moet letten om deze uitslagen goed te begrijpen.

onderzoek

Stap 7: bespreek je top 3

Bespreek je voorselectie met je decaan en je ouders. Het is goed om zelf al met je shortlist en gedane deskresearch te komen, met name bij je ouders. Hoe gerichter jij met je ideeën komt, des te beter kunnen zij jou advies geven en achter jouw keuze gaan staan. 

Stap 8: open dagen en meeloopdagen 

Bezoek de open dagen van de hogescholen en universiteiten die de opleidingen op je shortlist aanbieden. Waarom staan de open dagen niet hoger in het stappenplan? Omdat wij vinden, dat je in de huidige maatschappij zelf je mening moet vormen op basis van alle verschillende bronnen die je tot je kan nemen. Ons leven speelt zich voor een groot deel digitaal af, en hier kun je dus eenvoudig je eerste indruk op doen. De open dag gebruik je vervolgens ter bevestiging hiervan. Klopt de indruk die je online heb ongedaan? Zo ja, dan weet je dat je goed zit. Zo niet, dan heb je je shortlist bij de hand om makkelijk naar een andere open dag te gaan. Ben je bijna zeker van je keuze, kijk dan of je eens een meeloopdag kunt volgen met een student aan ‘jouw’ studie.

Na het volgen van deze 8 stappen kan jij je keuze maken. Hoera! Nu nog even je havo- of vwo-diploma halen en je kunt door naar de volgende stap. Er zijn een paar administratieve zaken die je moet regelen. Kijk hier voor de stappen en deadlines, zodat je met een gerust hart aan je nieuwe studie kunt beginnen.