Lijsten met beste studies: wat heb je eraan?

Elk jaar doet Elsevier een onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse hogescholen en universiteiten. Hier komt vervolgens een ranking uit: wat is de beste opleiding of het beste instituut, en welke is het slechtst? Deze lijst wordt gevormd op basis van de input van studenten en hoogleraren, die hiervoor een enquête hebben ingevuld. De scores worden verder aangevuld met algemene achtergrondinfo. De ranking is dus vooral gebaseerd op meningen. De opleiding die bovenaan staat, heeft dus in principe de meest tevreden studenten en de hoogste kwaliteit van onderwijs. Maar wat is nu echt belangrijk voor jou? Wij zetten de belangrijkste drie punten op een rij.

Hogeschool

1. De mening van studenten telt!

Als eerste raden wij je aan bij de mening van de studenten te kijken. Zij beoordelen verschillende onderdelen van hun studie, en hun mening is voor jou het meest waardevol. Zij mogen in de enquête namelijk hun mening geven over het gebouw, de roosters,  de studielast, de deadlines,  de match met de beroepspraktijk, de docenten, de regels, de betrokkenheid en nog veel meer. Kortom: het echte verhaal dat jou verder kan helpen in je keuze.

2. Rendement uit je studie

In het huidige leenstelsel is rendement uit een studie een stuk belangrijker dan het vroeger misschien was. Rendement bestaat uit twee onderdelen. De switchers en de afronders. 

Switchers
Bij de switchers gaat het om het percentage studenten dat na het eerste jaar afhaakt van de studie. Sommige studenten gaan naar een andere studie, sommigen stoppen helemaal met studeren. Je kunt bijvoorbeeld zien dat 20% bij de ene hogeschool switcht naar een andere opleiding, terwijl landelijk dit gemiddelde op 40% ligt. Wat weet je dan? Dan weet je dat de studenten van de hogeschool waar jij naar hebt gekeken, tevredener zijn met hun studie dan op andere hogescholen. 

Afronders
Bij de afronders  gaat het om de totale duur die zij over de opleiding hebben gedaan. Er wordt hier van gemiddeld vijf jaar uitgegaan. Ook hier kan je zien hoeveel procent van de studenten het binnen vijf jaar redt, en hoe dit zich verhoudt tot het landelijk gemiddelde van deze opleiding. Dit zegt iets over de kwaliteit van onderwijs en natuurlijk ook iets over de kwaliteit van de studenten die hierheen gaan. 

Wat betekent dat voor jou?
Als een opleiding of instituut een laag rendement heeft, dan gaan er dus of te veel mensen weg na het eerste jaar of ze doen langer dan gemiddeld over de opleiding. Dat is niet gunstig voor jou als student omdat je kosten dan hoger worden en je misschien extra risico loopt een langstudeerder te worden.

universiteitsbibliotheek

3. Wie schrijven zich in?

Tot slot vinden wij dat je moet kijken naar wie zich inschrijft voor de studie. Je kunt meerdere dingen zien in de Elsevier-test, zoals het aantal mensen dat zich inschrijft, het geslacht en of er veel buitenlandse studenten op af komen of niet.  
Het aantal mensen dat zich inschrijft is vooral interessant ten opzichte van vorig jaar. Als het aantal inschrijvingen afneemt bij jouw gekozen hogeschool of universiteit, dan is of de opleiding of jouw instituut minder in trek. 

Geslacht
Het geslacht van de groep kan best bepalend zijn voor de groepsdynamiek. Zit je in een zaal vol vrouwen, dan is de sfeer tenslotte anders dan als het een gemixte groep is. Vooral als je werksfeer belangrijk vindt, is het handig om hier even naar te kijken.

Buitenlandse inschrijvingen
Het aantal buitenlandse inschrijvingen zegt iets, over hoe de school en de opleiding in het buitenland staat aangeschreven. Komen er veel buitenlandse studenten op af, dan is dat vaak omdat de studie iets toevoegt aan hun doelen of hun cv. Goed nieuws dus: je studie is in trek en je krijgt de kans om in een multiculturele omgeving te studeren. 

Vergeet je onderbuik niet

Als laatste willen we nog even aan je kwijt dat je vooral je onderbuik niet moet vergeten. Als je hele jeugd word je geleerd om met je hoofd te denken. Je gaat ook tijdens je studie nog meer met je hoofd aan de slag. Zelfs je hart wordt overruled door je hoofd. Maar het is je onderbuik die jou instinctief de goeie kant op kan wijzen. Voelt het goed? Krijg je er energie van? Dan komt de rest vanzelf. Heb je het idee dat er iets niet pluis is? Vertrouw op je gevoel en zeg gerust: bij twijfel niet doen.