Op kamers of thuis blijven wonen?

Klaar met je examens, tijd voor een nieuwe stap! Je hebt de keuze voor je studie en studiestad al gemaakt, maar nu komt de volgende vraag: ga je op kamers wonen of blijf je nog even thuis?

In de eerste plaats is het goed om te weten dat zo’n keuze echt heel persoonlijk is. Sommige scholieren zijn er echt klaar voor, en anderen gewoon nog niet. Hieronder vind je een aantal zaken waar je over na kunt denken bij het maken van je keuze. Succes!

feest-oranje

Zelfstandigheid

Je studententijd is een nieuwe fase in je leven en in je persoonlijke ontwikkeling. Op kamers gaan is daarbij een kans om wat zelfstandiger te worden. Zelf koken, je kamer schoonhouden en je eigen financiën regelen. Het grote voordeel hiervan is dus dat je alles in eigen hand hebt. Het grote nadeel is dat er best veel op je af kan komen in deze periode. En dan sta je er in basis dus wel alleen voor. Je kunt je soms eenzaam kunnen voelen in de keuzes die je allemaal moeten maken. Je wilt ook niet meteen hun ouders bellen voor advies, want dat voelt dan toch een beetje als terugkrabbelen.  Alles bij elkaar is het wel een goede leerschool en komt elke student er sterker en zelfstandiger uit, als ze voor het eerst op kamers gaan.

Kosten

Het is duidelijk: op kamers wonen is duurder dan thuis blijven wonen. De gemiddelde kamerhuur lag in 2015 rond de € 366 per maand. En daarnaast kom je allerlei extra kosten tegen die je misschien niet had voorzien. Als student geef je maandelijks al gauw € 1.100 uit. Ben je benieuwd waar dat geld precies aan op gaat? Lees dan hier verder. Dit kan een reden zijn om thuis te blijven wonen. Dat scheelt je in ieder geval de huurkosten. Ook scheelt het je in overige woonkosten, omdat je anders je nieuwe kamer ook wilt inrichten. Eindelijk een tweepersoonsbed bijvoorbeeld. Daar zit eigenlijk ook wel weer het voordeel. Je geeft op kamers wel veel meer geld uit dan als je thuis blijft wonen, maar je bepaalt wel zelf waar dat geld naartoe gaat. Eerst de huur betalen of toch maar eerst boodschappen doen? Kapper of studieboek? Concert of zorgverzekering? Vrijheid kost geld. 

studeren-boeklezenvrijetijd

Reistijd

Een van de belangrijkste factoren in deze beslissing is de reistijd die je zult krijgen als je naar de hogeschool of universiteit gaat. Vanuit huis is het misschien wel drie kwartier tot een uur om bij college te komen. Dan ga je al richting de twee uur reizen per dag. Hier ligt voor veel studenten de psychologische grens.  Als een enkele reis langer dan een uur kost met de trein en je hebt vertraging, dan krijgt je humeur een klap. Het reizen zal je gaan tegenstaan, wat je studieresultaten niet zal bevorderen. Bovendien komt hier een tweede overweging bij kijken: je bijbaan. Als je veel reistijd hebt, kun je misschien in je eigen woonplaats geen relaxte bijbaan vinden. Neem je een bijbaan in je studiestad, dan zijn eigenlijk al te veel onderdelen van je leven in je studiestad en lijkt het dus onzinnig om nog te reizen naar je oude woonplaats. En vergeet ook vooral niet: hoe korter de reistijd, hoe langer je in bed kan blijven liggen. 

De steun van je ouders

Wat echt heel fijn is, is als je ouders je steunen in je keuze. Welke keuze dat ook mag zijn. Soms begrijpen ouders je keuze niet goed, omdat zij zelf misschien niet gestudeerd hebben of op kamers hebben gewoond. Het beste is om dit bespreekbaar te maken. Leg uit dat je niet op kamers wilt om bij hen weg te komen, maar juist om jezelf verder te ontwikkelen. Je leert jezelf het beste kennen als je met jezelf geconfronteerd wordt. Maar als je hier nog niet aan toe bent, is het slim om in ieder geval het eerste jaar nog bij je ouders te blijven wonen. Bijvoorbeeld totdat je je P hebt gehaald en gewend bent aan je studie. Ter geruststelling: veel studenten gaan niet hun eerste, maar hun tweede jaar pas op kamers. Je bent dus echt de enige niet als je je eerste jaar thuisblijft.

Winkel van Sinkel Utrecht

Leren delen

Op kamers gaan is ook een moment dat je opnieuw leert delen. Je bent thuis dan wel gewend om de badkamer met je ouders en je broers en zussen te delen, maar met een groep studenten is dat toch anders. Jullie zijn allemaal gelijk en hebben dus allemaal recht op je tijd in de badkamer. Maar wie gaat er eerst? En hoe lang mag je douchen voordat de boiler leeg is? Dit zijn allemaal spelregels die je samen met je huisgenoten opstelt. Spannend, omdat je ook je eigen inbreng hebt. Thuis zal er waarschijnlijk niks veranderen in de routine die jullie al hebben.  Het zou niet doorslaggevend in je keuze om wel of niet op kamers te gaan moeten zijn, maar hou er wel rekening mee.

Heimwee

Een veel voorkomend punt bij op kamers gaan, is de vrees om heimwee te krijgen naar thuis. We zullen eerlijk zijn: die eerste nacht in je nieuwe kamer is niet altijd een pretje. Je kent de geluiden niet, ligt in een vreemd bed, de opstelling van je meubels is anders en er is niemand met wie je je gevoelens kan delen op die eerste avond. Gelukkig weet je een ding zeker: het wordt ook weer ochtend en dan heb je die eerste nacht gewoon overleefd. Er zijn ook absoluut momenten dat je terug verlangt naar je ouderlijk huis. Dat mag ook. Je hebt er tenslotte 18 jaar gewoond. Maar je moet maar zo denken: als het niet spannend is, is het ook niet de moeite waard. 

Fietsen huis

Experimenteren

Sommige dingen zijn best heel lastig om vanuit je ouderlijk te kunnen doen of proberen. Denk aan: een onenightstand meenemen naar je kamer, dronken worden, drugs, nachtje doorhalen, strippoker of huisfeest geven. Heb je veel behoefte aan experimenteren zonder dat je ouders over je schouder meekijken? Dan is een kamer zoeken de beste optie.

Heb je alles gelezen en wil je graag op kamers, dan vind je hieronder nog een aantal tips.

Waar vind je een kamer?

Je kunt prima online op zoek gaan naar een kamer in jouw studentenstad. Kijk bijvoorbeeld op Studentenkamers.nl voor een aanbod van de grootste verhuurders van Nederland. Check ook de zwarte lijst met louche verhuurders. Deze lijst is door je medestudenten bijgehouden dus leer van hun fouten! Lees ook onze tips om een kamer te vinden.

Hoe werkt hospiteren?

Als je een kamer hebt gevonden waar je interesse in hebt, is het vaak zo dat er eerst een hospiteeravond /kijkavond/instemmingsavond is. Hier ontmoet je je toekomstige huisgenoten. Er komen meerdere studenten op deze avond af, die graag de kamer willen hebben. De huisgenoten mogen samen bepalen met  wie zij de beste klik hebben. Vergeet niet dat het voor jou ook een manier is om te kijken of jij wel in hun huis wilt wonen. Meer informatie over hospiteren vind je op de pagina ‘Wat is hospiteren?’.