Studieboeken

Oké, het is een beetje ouderwets, al die fysieke boeken meesleuren terwijl je ook gewoon alles online kunt vinden. Maar voor de meeste vakken heb je echt nog een studieboek nodig.

Aangezien wij als studenten op de centen moeten letten, is de beste tip die wij kunnen geven: koop je studieboeken tweedehands! Mocht je dat niks vinden dan kan nieuw best een goeie optie zijn. Als je er bijvoorbeeld van houdt om de eerste te zijn die met een gele marker in het boek kliedert. Of je gewoon heel erg houdt van frisse, niet eerder gevouwen pagina’s. De belangrijkste opties voor het vinden van je boeken vind je hieronder.
studeren boeken

1. Studieboeken.nl / Studystore.nl 

Deze website is helemaal ingericht op hbo- en wo-studenten.  Je kiest het instituut waar je aan studeert, je richting en je jaar en je krijgt een volledig overzicht van je boekenlijst te zien. Ook kun je hier uittreksels en samenvattingen kopen. Heel handig. Ben je klaar met je boek? Dan verkoop ‘m weer terug aan Studystore. Kunnen zij er de volgende student blij mee maken.

2. Via Bol.com

Natuurlijk de meest bekende boekenwebsite van Nederland. Ook hier kan je je studieboeken vinden, Bij Nederlandse boeken staan de studieboeken. Hier kun je je opleiding invullen, en vervolgens de rest van de filters gebruiken om je selectie kleiner te maken. Wel staan er ook veel gerelateerde boeken in je zoekresultaten bij, die niet perse op je boekenlijst staan. Leuk voor erbij maar dus minder gefocust dan de boekenlijst van Studystore.

Als je twee of meer nieuwe Nederlandse studieboeken koopt via Bol.com, krijg je 5% korting. Dat kan in euro’s best hard aantikken.

3. Via Marktplaats

Ek jaar in augustus kun je weer merken dat het studiejaar bijna begint. Marktplaats staat dan namelijk vol met tweedehands studieboeken. Het handige hieraan is, dat je op postcode kan zoeken en dus 1-op-1 iemand in de buurt kan vinden wiens boeken je over kunt nemen. De meeste boeken die via Marktplaats worden aangeboden, zijn voor managementstudies, rechten of marketing. Zelfs in het midden van het studiejaar zijn er nog gemiddeld 100.000 boeken beschikbaar waarvan ongeveer 70% tweedehands. 

4. Via je studenten- of studievereniging

Ja, ook verenigingen willen een graantje meepikken van de enorme handel in boeken. Veel verenigingen zorgen ervoor dat hun leden boeken bij hen inleveren die zij vervolgens kunnen doorverkopen aan jongere studenten. De opbrengst gaat naar de vereniging. Dat betekent goedkopere biertjes, of juist de lancering van een verbeterde versie van hun website. Wat steeds meer verenigingen ook doen, is een online bibliotheek aanleggen van (illegaal) gedownloade of gekopieerde boeken. Op die manier ontstaat er een incrowd online archief waar geen webwinkelier tegenop kan natuurlijk. Het gerucht gaat zelfs dat er een geheim Facebook-account is dat in deze downloads handelt. Wie weet, als je je best doet, heb je ze snel te pakken.

De meeste studieverenigingen bieden trouwens ook een korting op studieboeken aan via een bepaalde leverancier.


Waar je ook voor kiest, feit blijft wel dat je per jaar zo’n € 700 kwijt bent aan je boeken. Dat is niet niks! Wil je weten waar je nog meer je geld aan kwijt zult zijn en waar je mogelijk kunt besparen, lees dan hier wat de rest van je studententijd kost.

studeren boeken