De beste laptop voor je studie

Als je gaat studeren, zijn er twee belangrijke zaken die je nodig hebt: je boeken en een laptop. Uit de boeken krijg je je leerstof tot je en op je laptop maak je vervolgens je opdrachten. Het is goed om vooraf te bedenken wat je precies allemaal met je laptop gaat doen, zodat de laptop die je koopt ook aan al je eisen voldoet. 

Waar ga je je laptop voor gebruiken?

De meeste studenten gebruiken hun laptop om te internetten (internet, e-mail en social media), online shoppen en bankieren, maken gebruik van het Office Pakket (Word, Excel, Powerpoint) en luisteren er muziek mee. Als student zul je het Office Pakket veel gebruiken omdat je papers maakt, sollicitatiebrieven schrijft en presentaties moet voorbereiden.

Intensief gebruik van een laptop zie je met name bij de technische opleidingen en de opleidingen waar grafisch ontwerp bij komt kijken, omdat je dan van programma’s als Photoshop of AutoCAD gebruik gaat maken. Ook is het goed om vooraf te bedenken wat je budget is. Je kunt een laptop namelijk zo duur maken als je zelf wilt. Laat je vooral niet verleiden tot het kiezen van te veel aanvullende opties waar je uiteindelijk toch geen gebruik van maakt. Zonde van je geld.

laptop studeren

Hoelang gaat je laptop mee?

Je laptop gaat niet voor eeuwig mee. De gemiddelde levensduur van een laptop is mede afhankelijk van het merk, de specs en hoe intensief je ‘m gebruikt. Je neemt dat ding tenslotte overal mee naar toe, waardoor kans op schade en slijtage toenemen. Vooral als je je tas lekker op de grond zet in de bus, of nog net een openslaande deur tegenhoudt met je laptop onder je arm. Oeps. Maar gemiddeld gaat hij vier jaar mee, precies genoeg om je studietijd mee door te komen dus! 

Prettig werken is ook wel een slim plan

Als je lange tijden achter elkaar achter een laptopscherm moet zitten is het niet fijn om een superklein scherm te hebben. Op kantoor hebben de meeste mensen tenslotte ook een groot laptopscherm of een groot apart scherm omdat ze anders last krijgen van RSI. Een scherm van 14 of 15 inch is dus fijn.

Ook is het heel relaxed als je laptop niet de hele tijd vastloopt en meerdere programma’s tegelijkertijd kan draaien. Een iets beter dan gemiddelde processor (Intel Core i5 of i7 met een kloksnelheid boven de 2 Ghz) en minimaal 4 GB intern geheugen zijn hierbij nodig. Ook is het top als je een goeie harde schijf-capaciteit hebt, van bijvoorbeeld minimaal 320 GB.

Wat kost dat?

Je mag ervan uitgaan dat een gemiddelde laptop met bovenstaande specs je ongeveer € 500 gaat kosten. Sommige merken zijn iets goedkoper, andere weer iets duurder. Je komt natuurlijk voor de spannende keuze te staan: Apple of Mac? Apple staat bekend als laptop voor de creatieve beroepen, dus handig bij vormgeving en muziek. Windows staat bekend om z’n goeie Office Pakket. Zo goed zelfs, dat veel Mac gebruikers dit pakket ook op hun Mac installeren. Ja dat bestaat, Windows voor Mac. Waarom doen mensen dat? Omdat het Office pakket fijner aansluit bij je behoeften. Dit pakket werkt wel het allerbeste gewoon op een Windows-pc.