Wat moet je regelen als je bent afgestudeerd?

Je dacht dat je nooit klaar zou zijn met je studie, maar nu ben je opeens afgestudeerd en klaar om de wijde wereld in te gaan! Voordat je dat doet, zijn er nog wel een paar praktische zaken die je moet regelen.

Uitschrijven bij je hogeschool of universiteit

Allereerst moet je je uitschrijven bij je onderwijsinstelling. Dit doe je met je DigiD op Studielink. Als je je tijdens het lopende studiejaar uitschrijft, kun je in sommige gevallen een deel van het collegegeld terugvragen. Je hogeschool of universiteit kan je hier meer over vertellen

DUO stopzetten

Ontvang je studiefinanciering, een aanvullende beurs, lening of een collegegeldkrediet? Dit moet je stopzetten, want hier heb je geen recht meer op als je niet meer studeert. Je kunt dit regelen via 'Mijn DUO'.

studeren-lezentrein

Ov-jaarkaart stopzetten

Vergeet ook je studentenreisproduct niet stop te zetten. Wanneer je dit niet doet kan het je namelijk een aardige boete opleveren (€ 97 per halve maand). Je kunt dit uiterlijk doen op de vijfde werkdag van de eerste maand dat je er geen recht meer op hebt. 
Stopzetten doe je zelf bij ov-chipkaart-automaat (kies voor ‘stopzetten producten’). Check na vijf werkdagen op Mijn DUO of bij een automaat of het stopzetten goed is gegaan. Als je de melding ‘Geen stop te zetten producten’ krijgt, is het goed.

Kortingsabonnement aanvragen

Van de NS krijg je een afstudeercadeautje: je kunt gratis een Dal Voordeel-abonnement aanvragen, waarmee je 40% korting krijgt in de daluren. Liever een ander abonnement? Je kunt ook kiezen voor € 50 korting op elk ander NS-abonnement naar keuze.

Je studieschuld checken

Je zal niet de eerste zijn die een studieschuld bij DUO heeft opgebouwd. Check daarom na je afstuderen hoe hoog die schuld is en informeer naar de terugbetaalregeling. De eerste twee jaar hoef je nog niet terug te betalen, maar het mág wel. Doe het als het kan; je rente loopt immers ook door!

mensen-selfiejongen

Pas je verzekeringen aan

Als arme student kreeg je vaak een zorgverzekering met korting, een studentenrekening bij de bank en was je misschien wel meeverzekerd op de reis- en aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dit verandert allemaal als je geen student meer bent, vergeet dit daarom niet om te zetten!

Check je toeslagen

Heb je meteen een baan gevonden nadat je klaar bent met je studie? Gefeliciteerd! Je hogere inkomen kan er helaas wel voor zorgen dat je geen recht meer hebt op bijvoorbeeld zorgtoeslag. Geef meteen door dat je verwachte inkomen voor dit jaar veranderd is, want je zit er vast niet op te wachten om volgend jaar een flink bedrag terug te betalen. Dat doe je gemakkelijk bij ‘Mijn toeslagen’ bij de Belastingdienst.

En nu?

Ook na je afstuderen heb je keuzes genoeg. Zo kun je ervoor kiezen om verder te studeren, een verre reis te maken of op zoek te gaan naar een traineeship, werkervaringsplek of echte grotemensenbaan.