Wat als je na het hbo nog verder wilt studeren

Je hbo-diploma in de pocket, maar je ziet jezelf nog niet van 9 tot 5 dagelijks op kantoor bikkelen, wilt nóg beter worden in wat je doet en bent er stiekem ook nog helemaal niet aan toe om je studentenleven voorgoed vaarwel te zeggen? Een goede optie is dan om nog verder te studeren! 

Door na het behalen van je hbo-bachelor verder te studeren vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt simpelweg omdat je hoger opgeleid bent dan reguliere hbo’ers. Een ander bijkomend voordeel is dat je zo het echte volwassenenleven nog een beetje uitstelt en kunt blijven genieten van uitgaan én uitslapen op een doordeweekse dag, studentenkortingen en een lange zomervakantie. Ook kun je door verder te studeren je specialiseren in een ander vakgebied dan dat waar je misschien vier jaar geleden voor gekozen hebt, maar nu wat minder enthousiast over bent. Wel heeft verder studeren ook ‘nadelen’, zo kan het verschil tussen hbo en wo groot zijn en kunnen in sommige gevallen de kosten erg oplopen omdat het een tweede studie betreft. Mocht je na het hbo verder willen studeren heb je verschillende mogelijkheden, zo kun je kiezen voor een master op zowel hbo- als wo-niveau, maar kun je ook beginnen aan een tweede hbo- of wo-bachelor. 

studeren-vriendenstuderen

Tweede bachelor

Met een hbo-propedeuse of bachelor op zak kun je toegelaten worden tot een bachelor-studie naar keuze op de universiteit. Wanneer je na je hbo begint aan een bachelor die in lijn ligt met je eerdere studie, bijvoorbeeld als afgestudeerde hbo-communicatiestudent beginnen aan een bachelor communicatiewetenschappen, krijg je in veel gevallen vaak vrijstelling waardoor je een verkorte bachelor van bijvoorbeeld anderhalf tot twee jaar kunt doen. Ben je niet meer zo enthousiast over de studierichting die je vier jaar geleden hebt gekozen maar inmiddels wel je hbo-diploma in hebt gehaald? In dat geval kun je er ook voor kiezen om aan een tweede hbo-opleiding te beginnen in een ander domein.
studeren-tweedames

Wo-master

Wanneer je na het hbo een master op de universiteit wilt gaan volgen is deze in vele gevallen niet meteen toegankelijk. Je zult dan eerst een verkorte bachelor of premaster (ook wel schakeljaar genoemd) moeten volgen. Tijdens een premaster krijg je een aantal vakken ter voorbereiding op de master. Welke vakken je precies krijgt is afhankelijk van je vooropleiding. Daarnaast is er in veel gevallen wel een toelatingstraject waarbij je bijvoorbeeld een assessment moet maken om toegelaten te worden tot de premaster. Nadat je het premasterprogramma hebt afgerond krijg je geen bachelor-diploma, maar wel een certificaat waarmee je tot de master wordt toegelaten. Tijdens een master specialiseer je jezelf in een bepaald vakgebied en is het onderwijs, in tegenstelling tot de praktijkgerichte insteek op het hbo, meer gericht op onderzoek en het bestuderen van bestaande theorieën.   

Hbo-master

Universitaire opleidingen zijn wetenschappelijk en daarmee erg gericht op onderzoek en theorie. Wanneer je wel graag verder wilt studeren om zo je kennis te verdiepen, maar niet staat te springen om dit op universitair niveau te doen kan een hbo-master een optie zijn. Een hbo-master wordt ook wel een professionele master genoemd en is niet alleen gericht op onderzoek, maar ook op de praktijk. Afhankelijk van welke hbo-opleiding je gedaan is het in sommige gevallen mogelijk om door te stromen naar een hbo-master. Een voorbeeld van een hbo-master is een postinitiële master (PIM). Dit is een opleiding voor studenten met een grote hoeveelheid werkervaring en graag kennis willen verdiepen. Let er wel goed op dat je master door de NVAO geaccrediteerd is. Dit houdt in dat je opleiding aan bepaalde, kwalitatieve eisen voldoet.

student-leren

En wat kost dat dan?

Verder studeren na het hbo klinkt aantrekkelijk, maar het financiële plaatje kan in sommige gevallen een stuk minder aantrekkelijker zijn. Het kan namelijk zijn dat je, bijvoorbeeld wanneer je na een afgeronde hbo-bachelor een wo-bachelor gaat doen, in plaats van het wettelijke collegegeld het instellingscollegegeld moet betalen. Het wettelijke collegegeld wordt door de overheid bepaald en is voor alle

Voor studiejaar 2016-2017 (start 1 september 2016) bedraagt het wettelijk collegegeld:
•Bachelor/Associate degree voltijd/duaal € 1.984;
•Bachelor/Associate degree deeltijd € 1.658;
•Master voltijd/duaal/deeltijd € 1.984

Instellingscollegeld

De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. In sommige gevallen betaal je instellingscollegegeld, bijvoorbeeld wanneer je aan een particuliere instelling studeert. Universiteiten en hogescholen bepalen de hoogte van het instellingscollegegeld. Dat is meestal meer dan het wettelijk collegegeld. Als je instellingscollegegeld betaalt, kun je daarom meer lenen: tot maximaal € 826,67 per maand. Voor 2017-2018 is dat € 835,83. Je kunt nooit meer collegegeldkrediet krijgen dan je aan collegegeld moet betalen

Instellingscollegegeld verschilt per opleiding, maar valt meestal een stuk duurder uit. Het is hoger dan het wettelijk vastgestelde collegege. Hogescholen en universiteiten mogen zelf de hoogte bepalen van dit instellingscollegegeld. Zo was het instellingcollegegeld voor een bachelor-opleiding aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid aan de UvA in 2015-2016 bijvoorbeeld € 9.000 per jaar. Een master-opleiding aan de faculteit der geesteswetenschappen aan de UvA kostte dit collegejaar zelfs € 10.500 wanneer je het instellingcollegegeld moest betalen.

De kosten voor een premaster zijn ook weer afwijkend, zo kost een premaster van maximaal 30 ECT’s dit jaar bijna €1000,-. Dit bedrag is door de overheid bepaald. Ook het recht op eventuele stufi, lening en het reisproduct kan anders zijn dan je gewend bent wanneer je na het hbo verder studeert. Zo krijg je geen extra stufi voor een postinitiële master en wordt je beurs na het behalen van dit diploma niet omgezet in een gift. Check daarom vooraf goed bij DUO en de onderwijsinstelling waar je wilt gaat studeren wat je precies kwijt bent als je na het hbo verder wilt studeren! 

geld-nastuderen