Wijken

Utrecht is opgedeeld in tien verschillende wijken. Elke wijk bestaat vervolgens weer uit verschillende buurten. Waar je wilt gaan wonen, hangt van verschillende factoren af. Kijk jij vooral naar de prijs van je kamer, of vind je het bijvoorbeeld belangrijk dichtbij de Universiteit te wonen? Of wil je per se binnen de singels van de stad wonen? Hieronder een greep uit de verschillende wijken.

De binnenstad

Het zal je niet verbazen dat het centrum van Utrecht het meest populair is onder studenten. Voor het gemak kun je stellen dat het centrum van Utrecht zich vooral binnen de singels van de stad bevindt. De Singel is een grote gracht die rondom het oude stadsdeel van Utrecht loopt.

De kamerprijzen in de wijken die net naast de singels liggen, zijn bijna net zo hoog. Wil je een kamer in het centrum? Hou dan wel snel rekening met een kamerhuur van boven de vierhonderd euro. Je zit dan middenin de stad, waar de leuke kroegjes zitten en het bruisende stadsleven zich afspeelt. Met een fietstochtje van ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten ben je op de Uithof.

utrecht_gracht_2778

Wijk oost (Wittevrouwen, Vogelenbuurt, Abstede en Oudwijk)

Wie graag dichtbij het centrum van Utrecht wil wonen, maar ook de rust wil hebben om thuis te kunnen studeren, heeft een goede aan Wijk Oost. De wijk is daarom ook zeer geliefd onder studenten, met een fietstochtje van vijf minuten sta je namelijk midden in het centrum. Bekende buurten uit de wijk zijn de Vogelenbuurt, Wittevrouwen, Abstede en Oudwijk. 


Wittevrouwen

De bekendse buurt uit Wijk Oost is Wittevrouwen. Gaat er geen belletje rinkelen? In Wittevrouwen vind je de Biltstraat, een van de straten die je bij het spel Monopoly vroeger vast wel eens hebt gekocht. Wittevrouwen is een hippe buurt waar naast veel studenten en ook veel jonge gezinnen wonen.

Je vindt er klassieke herenhuizen en hippe tentjes. Ook het Wilhelminapark, waar je in de zomer heerlijk kunt picknicken of drankjes kunt drinken tot laat in de avond, ligt om de hoek.

Fijn aan Wijk Oost is daarnaast dat het niet erg ver fietsen is naar de Uithof, denk aan een kwartier tot twintig minuten. De huurprijzen in Wijk Oost liggen vaak tussen de vier- en vijfhonderd euro.

Rijnsweerd

Tussen Utrecht Oost en Noordoost in, ligt Rijnsweerd. Vanaf daar is het met de fiets ongeveer vijf tot tien minuten fietsen naar de Uithof. Rijnsweerd is populair onder studenten, omdat er een groot complex van Stichting Studentenhuisvesting te vinden is, De Sterren. In totaal wonen er ongeveer zevenhonderd studenten. 

Utrecht West (Lombok, Oog in Al, Schepenbuurt)

De populairste wijk in Utrecht West is Lombok. De multiculturele wijk ligt tegen de Jaarbeurs van Utrecht aan. Binnen vijf tot tien minuten fietsen, sta je daardoor midden in het centrum van de stad. Lombok geeft je een dorpsgevoel binnen een grote stad.

Je broodjes koop je bij een Turkse bakker en ook aan fruitwinkels is er zeker geen tekort. Meerdere keren per week is er op straat een grote markt waar je verse producten kunt krijgen. De wijk is onder studenten populair, omdat de huurprijzen wat lager zijn en je toch dichtbij het centrum zit.

fietsen

Utrecht Noord (Zuilen, Overvecht, Pijlsweerd en Ondiep)

Sommige studenten zweren bij een goedkope kamer in Utrecht Noord, anderen vinden het helemaal niks. In de wijken Zuilen, Overvecht, Ondiep en Pijlsweerd vind je enorm veel verschillende culturen.

Er wonen ook veel studenten, omdat de huurprijzen hier een stuk lager liggen dan kamers in het centrum van de stad. Vooral aan de Amsterdamsestraatweg of straten daar in de buurt, vind je veel studentenhuizen. 


Overvecht

In Overvecht staan veel flats waar studenten vaak appartementen of hele verdiepingen bezetten. Voordeel van de wijken is dus de lage huurprijs en het feit dat je er sneller een kamer zult vinden dan in de stad. Nadeel is dat je beter ’s avonds laat niet meer in je eentje naar huis kunt fietsen.

Veel studenten voelen zich, met name ’s avonds, onveilig in de buurt. Daarnaast is het vanuit Utrecht Noord minimaal een kwartier fietsen naar het centrum van de stad. Ook de Uithof ligt een stukje verder weg, denk dan snel aan een fietstocht van een halfuur. Vanuit de wijken gaan wel verschillende bussen rechtstreeks naar de Uithof.

Wijk Zuid (Kanaleneiland, Hoograven, Lunetten, Tolsteeg)

Net zoals in Noord, liggen de kamerprijzen in Utrecht Zuid ook wat lager. In Kanaleneiland wonen veel studenten in studentenhuizen, maar daar vind je ook bijvoorbeeld meer antikraakpanden.

Vanuit Kanaleneiland duurt het ongeveer twintig tot dertig minuten voordat je in het centrum van de stad bent. Ook naar de Uithof ben je wat langer onderweg. Met name Tolsteeg ligt wat dichter bij het centrum dan Lunetten en Kanaleneiland.

Hoograven ligt net achter Tolsteeg. Eigenlijk geldt hetzelfde voor wijk Noord en Zuid, wil je graag wat goedkoper wonen? Dan zit je helemaal goed. Houd er alleen wel rekening mee dat veel studenten zich in de wijken niet op hun gemak voelen en je wat meer op je veiligheid zult moeten letten. 

kamer
Studeerplekken
eten
Uitgaan