Universiteiten en hogescholen in Utrecht

Jaarlijks komen er duizenden nieuwe studenten naar Utrecht en dat is niet zonder reden. Het maakt namelijk niet uit wat je wilt gaan studeren, de studiekeuze in de Domstad is enorm. Zowel voor een hbo- als wo-opleiding zit je in deze stad goed.

Universiteit Utrecht

Met ruim dertigduizend studenten is Universiteit Utrecht (UU) één van de grootste universiteiten van ons land. De UU staat in de Shanghai ranking - een wereldranglijst van academische universiteiten – in Nederland op nummer 1, in Europa op de 17e plek en is wereldwijd de 57e beste universiteit.

De UU is in 1636 opgericht en biedt 45 bachelor-, 138 master- en 32 lerarenopleidingen aan verspreid over zeven verschillende faculteiten.

UB_studeren_jongen_utrecht_2721

University College Utrecht

University College Utrecht (UCU) is een onderdeel van de Universiteit Utrecht en speciaal voor extra ambitieuze studenten. Voor dit honourstraject moet je namelijk een speciale toelatingsprocedure doorlopen.

Ben je toegelaten? Dan kom je als student van UCU intern te wonen op het terrein van een voormalige kazerne in Utrecht en volg je samen met studenten van over de hele wereld colleges. 

Universiteit voor Humanistiek

In de binnenstad van Utrecht vind je de kleine en vrij onbekende Universiteit voor Humanistiek (UvH). Zo’n 500 studenten volgen hier de universitaire opleiding humanistiek. Humanistiek is een multidisciplinaire wetenschap, waarbij filosofie, sociologie, psychologie en geschiedenis aan bod komen. Naast de bachelor en master humanistiek is er ook een masterstudie zorgethiek en beleid te volgen. 

Hogeschool Utrecht

De Hogeschool Utrecht (HU) is dé plek waar je in Utrecht moet zijn voor het volgen van een hbo-opleiding. Je kunt kiezen voor een voltijdopleiding, maar ook een duale of deeltijdstudie behoort tot de mogelijkheden. De HU heeft verspreid door heel de stad locaties en biedt verschillende opleidingen aan.

Naast de reguliere opleidingen biedt de HU ook een honourstrajecten en staat onderwijsinnovatie centraal. Zo komt blender learning aan bod en hebben studenten een vrije keuzeruimte wat betreft minoren. 

School_005

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Is een opleiding tot accountant, chemisch analist of juridisch adviseur niet echt jouw ding omdat je veel liever creatief bezig bent? Dan is een studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) misschien wel wat voor jou. Je kunt hier bijvoorbeeld een opleiding volgen tot docent beeldende kunst en vormgeving, beeldend kunstenaar, sound designer of misschien ga je liever de richting van game art op. Er studeren aan de HKU bijna 4.000 studenten aan één van de acht schools.  

Tio

Op een klein kwartiertje lopen vanaf het station vind je Hogeschool Tio. Naast mbo-opleidingen ben je hier ook aan het juiste adres voor een hbo-bachelor op het gebied van hotelmanagement, eventmanagement, toerisme, e-commerce en business.

Tio is een particuliere onderwijsinstelling waar je bijvoorbeeld de kans krijgt je hbo-diploma in drie jaar te halen in plaats van de gebruikelijke vier. Wel betaal je hier voor, het collegegeld ligt namelijk heel veel hoger dan een opleiding aan de HU.

En verder?

Utrecht is een echte studentenstad en er zijn meer onderwijsinstellingen dan hierboven beschreven. Zo kun je aan de ITV Hogeschool (deeltijd)opleidingen volgen tot tolk of vertalen in de talen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Russisch en Spaans.

De Marnix Academie is dé plek voor een lerarenopleiding basisonderwijs en de oudste particuliere universiteit van Nederland - Nyenrode Business Universiteit – vind je in Breukelen, een dorpje net boven Utrecht.

Studeerplekken
Vergeningen
kamer
OV-info