Studeerplekken

Tentamens, scripties, essays of stageverslagen; als student hoef je je nooit te vervelen. Nu kan het heel chill zijn om thuis lekker in je onesie achter je laptop of boeken te duiken, maar de kans dat je uiteindelijk met Netflix in bed eindigt is dan ook erg groot.

Een goede tip is daarom om eens buiten de deur te studeren. Nu kun je op je eigen faculteit of een vestiging van Hogeschool Utrecht gaan zitten, maar er zijn ook leukere spots te vinden! 

Universiteitsbibliotheek Binnenstad

Was het in de negentiende eeuw nog het paleis van Lodewijk Napoleon tegenwoordig is in dit historische pand de UB locatie binnenstad te vinden. Naast heel veel boeken zijn er ook honderden studieplaatsen, met of zonder pc, te vinden.

In de studiepauze drink je een lekkere kop koffie bij Café Lodewijk of een iets minder lekkere uit de automaat (waar je wel contactloos betalen met je pinpas voor nodig hebt). Daarnaast moet je – zeker in de tentamenperiode- hier vroeg op de stoep staan voor een chille studeerplek, die kunnen in drukke periodes namelijk nogal schaars zijn.

Na 17:00 uur doordeweeks en in het weekend is een legitimatie verplicht, en ja hier wordt streng op gecontroleerd!

ub_utrecht_studeren_2718

Universiteitsbibliotheek Uithof

Waar het gebouw van de UB in de binnenstad historisch en majestueus is, is de UB op de Uithof een stuk moderner. De universiteit zelf omschrijft het dan ook als een ‘architectonisch hoogtepunt’. Ook deze UB heeft een eigen koffiespot, namelijk de Gutenberg Espressobar.

Mocht je niet in de buurt van de Uithof wonen is het misschien een stukje fietsen, maar de kans op een plekje is net wat groter dan in de binnenstad. Ook hier geldt de legitimatieplicht na 17:00 uur en in het weekend!

Openbare bibliotheek

Legitimatie kwijt of is de UB weer te druk? Je kunt ook altijd uitwijken naar de openbare bibliotheek in de binnenstad, deze is te vinden aan de Oudegracht 167. Hier is meestal plek genoeg én ook hier is er een koffiebar waar je jezelf tijdens het studeren door kunt trakteren op wat lekkers.

Enig nadeel is dat niet alle studeerplekken stilteruimtes zijn én dat je moet betalen voor de wc. Vooral dat laatste is niet handig als jij net als vele anderen heel wat flesjes water tijdens het studeren opdrinkt.

Pampalini

Was je weer eens te laat in de UB in de binnenstad waardoor er nergens meer een plekje vrij was? Nu kun je helemaal naar de Uithof fietsen, maar waarom ga je niet bij Pampalini studeren? Dit gezellige koffietentje zit letterlijk naast de UB en wordt gerund door twee gezellige gasten die altijd open staan voor een praatje.

Daarnaast kun je hier heerlijke koffie drinken en wat lekkers eten tussen het studeren door. Nog niet overtuigd? Op vertoon van je studentenpas krijg je 25% korting op elke bestelling die je doet! Je vindt Pampalini op Wittevrouwenstraat nummer 14.

student_studeren_utrecht_2670

Bar Beton  

Het Utrechtse antwoord op de inmiddels mainstream geworden Coffee Company is Bar Beton. Het begon allemaal met een knusse koffiebar aan de Korte Jansstraat 17-19, maar inmiddels is ook nummer 13-15 in deze straat in handen van Bar Beton. Beide vestigingen zijn dé plek om je laptop open te klappen onder het genot van een echt goeie kop koffie. 

Ochtendhumeurtje? Onmogelijk om dat hier lang vol te houden dankzij het vrolijke personeel mét gekleurde vlinderdasjes. Ook richting de Uithof, aan de Adriaen van Ostadelaan, vind je in een voormalig bankgebouw Bar Beton De Bank, hier ben je niet alleen aan het adres voor een ontbijtje, koffie of lunch, maar ook een diner. 

Nog steeds geen genoeg van Bar Beton? Vanaf februari is er ook een vestiging op Utrecht CS present!

Coffee Company

Geen originele studeerspot, wel een hele fijne: de Coffee Company! Bijna elke zelfrespecterende stad heeft er wel een en dat geldt ook voor Utrecht, hier vind je er zelfs twee. Bestel een lekkere koffie, klap je laptop open en maak gebruik van een van de vele stopcontacten.

Even een studiebreak? Pak een tijdschrift van de leestafel en ontspannen maar. In Utrecht vind je de Coffee Company op de Nachtegaalstraat 34 en Vismarkt nummer 4. 

koffie_studeren_jongen_student_coffeecompany_utrecht_2780

De Ontdekking

Aan het einde van de Drift, de straat waaraan de Uninversiteitsbibliotheek Binnenstad ligt, vind je ontbijt- en lunchroom De Ontdekking. Tijdens de drukke tentamenperiodes zul je er veel studenten vinden. Aan de lange tafel of in de loungehoek kun je rustig met je laptop plaats nemen.

Er hangt een prettige, rustige sfeer en bovendien zijn de broodjes er niet al te duur. Veel studenten halen er ’s ochtends koffie to go die ze vervolgens opdrinken in de bibliotheek. Niet voor niets, want de koffie is er zeker aan te raden!

Bagels & Beans

Hier had je misschien zelf ook al wel aan gedacht, maar laat ons je dan wel een tip meegeven: kies voor de vestiging aan de Amsterdamsestraatweg of die aan de Biltstraat. Daar heb je namelijk veel minder last van winkelend publiek dan bij het filiaal in het centrum.

Geen winkelend publiek betekent meer rust en meer kans op een plekje. De sfeer bij Bagels & Beans is erg relaxed, je kunt er zonder raar aangekeken te worden de hele dag rustig zitten. 

types ub
studeertips
kamer
gefocust