Kamers in Utrecht

Eigen netwerk

Eén van de meest succesvolste manieren om aan een kamer te komen is je eigen netwerk in te zetten. Vertel iedereen in je omgeving dat je op zoek bent naar een kamer in Utrecht, vraag rond op je studie en houd je studenten- of studievereniging in de gaten. Naast je offline eigen netwerk, is je online netwerk misschien nog wel effectiever. Plaats een oproepje op je Facebook en houd de Facebook-groepen voor woningzoekende in Utrecht in de gaten. Goeie opties zijn ‘Kamer in Utrecht’ of Woonruimte Aangeboden/Gezocht (Utrecht)’. Wil je alles op alles zetten? Dan is je Facebook-naam veranderen in Klaasje Zoekt Kamer Utrecht Janssen’ ook nog een optie, je zult in ieder geval niet de eerste zijn die deze tactiek gebruikt.
studenten_utrecht_studeren_2742

SSH

Elke (aankomende) studenten in Utrecht doet er goed aan zich in te schrijven bij de Stichting Studentenhuisvesting (SSH). Je betaalt eenmalig € 12,50 en ontvangt inlogcodes waarmee je online het woningaanbod kan zien en op kamers kunt reageren. Wanneer je op een kamer hebt gereageerd en in de bovenste groep (langste inschrijfduur) eindigt, word je uitgenodigd voor een hospiteeravond waarbij de huidige bewoners uit de uitgenodigde studenten een nieuwe bewoner kiezen. Mocht het niet lukken om via hospiteren aan een kamer te komen omdat je misschien wat verlegen bent of gewoon niet goed in grote groepen, dan biedt de SSH kamergarantie. Je krijgt dan een kamer toegewezen zonder te hospiteren.

Aangezien er veel studenten op zoek zijn naar een kamer in Utrecht zal het enkele maanden duren voordat de SSH iets voor je heeft gevonden, schrijf je daarom op tijd in. Inschrijven kan bij de SSH al vanaf je 16e verjaardag! Van plan om na je studie in Utrecht te blijven hangen? Schrijf je dan ook alvast in WoningNet! Op deze manier bouw je inschrijfduur op en hoef je minder lang te wachten wanneer je op zoek gaat naar een plek helemaal voor jezelf.

Kamersites

Sinds social media zijn de ouderwetse kamersites wat minder populair, maar nog steeds kunnen deze handig zij bij het vinden van een kamer. Bekende opties zijn Kamernet.nl, Kamertje.nl of Studentenkamers.nl. Enig nadeel is dat je, behalve bij Studentenkamers.nl, een best prijzig abonnement moet afsluiten wil je op kamers reageren. 

Antikraak

Ben je avontuurlijk ingesteld, vind je verhuizen geen probleem en bespaar je graag veel geld? Overweeg dan eens om antikraak te gaan wonen. Wanneer je antikraak woont beheer je leegstaande panden die binnenkort gesloopt, gerenoveerd of verkocht worden. Een voordeel hiervan is vaak dat je weinig tot geen huisgenoten hebt, relatief goedkoop woont of op speciale plekken terecht komt. Een groot nadeel is dat je er zomaar uitgezet kan worden en je dan – mits ze geen nieuw pand hebben of jij niks kan vinden – binnen twee weken dakloos bent. Check Fmt, Interveste of de tijdelijke kamers van de SSH. 

Facebook

De meeste bewoners van studentenhuizen waarin een kamer vrij komt, zetten hun advertentie zowel op sites als Kamernet als op Facebook. In Utrecht is de grootste en actiefste groep op Facebook ‘Kamer in Utrecht’, maar er zijn ook kleinere groepen waar je lid van kunt worden. Voordeel van het reageren via Facebook is natuurlijk dat het gratis is. Nadeel is echter dat er veel meer mensen reageren dan op Kamernet en je dus iets beter je best moet doen om op te vallen tussen al die reacties. 

Hospiteer tips
Kosten-opkamers
Sportenn
Wijken