Verenigingen in Rotterdam

Als nieuweling in een onbekende stad kan het ontzettend handig zijn om lid te worden van een studentenvereniging. Je leert in korte tijd veel nieuwe mensen kennen en je hebt altijd wat te doen. Maar ook als je al bekend bent met Rotterdam, kan het lidmaatschap veel voordelen hebben!

Studentenverenigingen

Rotterdam kent verschillende verenigingen, met allemaal een eigen sfeer en regels. Tijdens de bekende Eurekaweek bezoek je alle verenigingen en zijn er fantastische feesten. Hier moet je echt aan mee doen, want zo weet je precies welke vereniging bij jou past.

Sanctus Laurentius

Dit is de grootste studentenvereniging in Rotterdam. De sociëteit Huesca ligt in een zijstraat van de welbekende Oostzeedijk. In het eerste jaar wordt er vooral gefocust op jaarclubs. Doordat het een grote vereniging is, kunnen ze veel gave activiteiten organiseren. Wel zal je je meer moeten bewijzen om bijvoorbeeld een commissie te mogen doen.

Navigators Studentenvereniging Rotterdam

Deze vereniging is bedoeld voor studenten die het christelijk geloof belangrijk vinden. Er worden veelvuldig lezingen gehouden en activiteiten georganiseerd waarbij het geloof centraal staat. Op de sociëteit Alveus Dei aan het Eendrachtsplein krioelt het van activiteit.

feest-mensen

Rotterdamsch Studenten Corps

De oudste studentenvereniging in Rotterdam waar alleen mannen lid kunnen worden. Deze vereniging is met name gericht op borrelavonden op sociëteit Hermes. Ieder jaar organiseert het RSC verschillende gave feesten en evenementen, zoals het Koningsdagfestival. Je kan jezelf ontplooien in commissies, maar bovenal een mooie studententijd beleven.

Rotterdamsch Studenten Gezelschap

Het R.S.G. staat voor een studententijd zonder fratsen en is een vereniging waarbij je vrienden voor het leven maakt. Hier komt vanzelfsprekend geen ontgroening aan te pas. Bij deze vereniging in het oudste studentenpand in Rotterdam, aan het Haringvliet, draait het om gelijkwaardigheid en keuzevrijheid wat je de mogelijkheid biedt jezelf te ontwikkelen. De vereniging draait op de inzet van leden. In verschillende commissies kun je onder andere ervaring opdoen met het benaderen van bedrijven, netwerken, uitgeven van een verenigingsblad of het organiseren van festivals. Het beleven van een mooie studententijd staat hierbij centraal. 

Rotterdamsch Vrouwelijke Studenten Vereniging

De R.V.S.V. is de counterpart van het RSC. In mei 2016 zal het twintigste lustrum plaatsvinden, waarbij het 100-jarig bestaan groots wordt gevierd. De R.V.S.V is één van de weinig overgebleven vrouwelijke corporale studentenverenigingen die er nog zijn in Nederland. Gebruikmaken van de combinatie tussen de mores (studentengebruiken) en traditie en de wensen van haar leden, probeert de R.V.S.V. haar leden dé studententijd van hun leven te maken.

rotterdam uitzicht
 

Societas Studiosorum Reformatorum Roterodamansis

Sinds 1962 is S.S.R.-Rotterdam gevestigd in Sociëteit ‘Koinoonia’ aan de Mauritsweg. Ondanks dat het Reformatorum zich in de naam van SSR-R bevindt, komt dit binnen de vereniging niet meer naar voren, omdat ze zich destijds hebben afgesplitst van de verenigingen in het S.S.R.-verband. S.S.R.-Rotterdam is voornamelijk gericht op haar disputenstructuur, waarin de groepen uit leden van verschillende verenigingsjaren bestaat.

Kiezen

Iedere vereniging heeft zijn eigen unieke structuur, waardoor iedereen een plek kan vinden. Het belangrijkste is dat je naast je studie jezelf ontplooit. En een studentengezelligheidsvereniging is dé plek om dat te doen! Dus mocht je de keuze maken voor Rotterdam, schrijf je dan in voor de Eurekaweek.

Studentensportverenigingen

Naast studentenverenigingen kun je er ook voor kiezen om je bij een sportvereniging aan te sluiten. Hier ontmoet je ook nieuwe vrienden, zijn er geen verplichtingen en daarnaast sport je ook nog. Rotterdam heeft een groot aanbod aan sportverenigingen: hockey, tennis, badminton, zaalvoetbal en nog veel meer. Lees over de vijf voordelen van een studentensportvereniging

Studieverenigingen

Naast sport- en studentenverenigingen kun je er ook voor kiezen om lid te worden van een studievereniging. Bijna elke (grote) opleiding heeft er wel één die bijvoorbeeld korting op studieboeken biedt, en feestjes en bedrijfsbezoeken regelt. Ook kun je bij een studievereniging vaak een bestuursjaar doen of lid worden van een commissie, net zoals bij andere verenigingen.