Openbaar vervoer in Rotterdam

Fietsen is vaak sneller, en ook nog eens goed voor je, maar gelukkig heeft Rotterdam een van de grootste en gemakkelijkste openbaarvervoersnetwerken van Nederland. Voor het ov in Rotterdam moet je vooral denken aan de RET en de NS. 

Vanaf het centraal station in Rotterdam kom je gemakkelijk naar bijna alle plekken in Rotterdam – met alle vervoersmiddelen. 

Trein 

Iets wat goed is om te weten als je in Rotterdam met de trein gaat, is dat op het centraal station tegenwoordig de poortjes dicht zijn. Even snel een broodje halen bij de Hema zit er dus niet meer in als je ov-chipkaart nog thuisligt. 

Naast centraal is er ook nog station Blaak, midden in het centrum en vooral ook veel snelle verbindingen naar centraal, veel sneller dan de metro. Daarnaast heeft Rotterdam ook nog wat kleinere stations, zoals Alexander, recht naast het shoppingcentrum Alexandrium, Zuid, Noord, en Lombardijen. 

Metro 

De metro is in vele gevallen de snelste en makkelijkste manier om van A naar B te komen. Op station Beurs komen alle lijnen midden in het centrum samen, en de metro komt bijna overal in de stad. 

Voor de Erasmus universiteit moet je op halte Kralingse Zoom zijn. Hier zit ook een broodjeszaak en een friettent, zodat je voor de uni een lekker brak ontbijtje kan halen bij aankomst, en er ook nog even snel wat kan eten ‘s avonds als je haast hebt.

Buiten de spitsuren kun je ook je fiets meenemen in de metro. Handig als je een lekke band hebt, of als je te lui bent om naar een borrel te fietsen, maar ’s avonds toch nog thuis wilt komen. Het spitsuur in de metro wordt gerekend vanaf het moment dat de eerste metro weer rijdt, tot 9.00 uur. Neem niet na een avondje stappen de eerste metro met je fiets, want daar wordt streng op gecontroleerd. 

Rotterdam_metro_jongen

Tram 

De tram is ideaal als je maar een klein stukje hoeft of toevallig dicht bij een tramhalte woont. Dat laatste is in het centrum bijna een gegeven, en dat maakt de tram ook zo makkelijk. Nadelen aan de tram zijn dat het niet het meest comfortabele vervoersmiddel is, en dat het er vaak erg druk is. Ook zijn er voor de tram regelmatig wisselende dienstregelingen, waardoor je goed op moet letten om niet te laat te komen! 

Bussen 

De bus doet er vaak langer over om op de goede plek aan te komen (dan andere vervoersmogelijkheden).  Daarom is het in het centrum ook zeker niet aan te raden om een bus te nemen, tenzij je ergens moet zijn waar geen tram of metro heengaat. Bussen worden ook vaak ingezet in het geval van een storing of ongeluk bij een metrostation. 

De zogenaamde Bob-bussen zijn wel erg chill. Deze brengen je midden in de nacht nog naar alle uithoeken van Rotterdam, en verder. Ideaal als je ver van  het centrum woont en wilt stappen zonder te fietsen. Voor deze bussen moet je wel (bij)betalen. 

Fiets

Naast al deze vervoersmiddelen kent Rotterdam ook drie plekken waar je een OV-fiets kan huren: op Rotterdam centraal, Blaak, en Alexander. Voor een tientje heb je een jaarabonnement, en vervolgens kost het je 3,50 per 24 uur om een fiets te huren (overal in Nederland). 

Erg gemakkelijk om te gebruiken als je eigen fiets weer eens bij de fietsenmaker staat of gestolen is. Let wel op, want als je de fiets langer dan drie dagen houdt, gaat de prijs omhoog naar € 8,50 per 24 uur, en hou je hem langer dan twee weken, dan wordt er een boete van € 250 euro je kant op gestuurd! Oftewel, de OV-fiets is dé oplossing voor je tijdelijke problemen omtrent het missen van je fiets. En ook heel handig als je vrienden uit een andere stad op bezoek hebt!