Verenigingen in Leiden

Om je studietijd een extra dimensie te geven kun je lid worden van een vereniging. Dit kan een studenten-, sport- of studievereniging zijn. Je leert zo op een makkelijke manier een heleboel nieuwe mensen kennen en je doet een hoop leuke dingen. Leiden kent alleen al 26 studenten- en sportverenigingen, genoeg keus dus! 

Studentenverenigingen

Studentenverenigingen worden ook wel ‘gezelligheidsverenigingen’ genoemd. De bekendste studentenvereniging van Leiden is Minerva. Daarnaast is het ook de oudste vereniging van Nederland, opgericht in 1814. Veel leden van het Koninklijk Huis zijn ook lid geweest van deze vereniging, zoals koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. Minerva heeft 1.638 leden, waarmee het de tweede grootste vereniging van Leiden is.

De grootste vereniging is Augustinus, met 1.896 leden. Augustinus is opgericht in 1893 en is net wat minder actief dan Minerva. Nog een grote vereniging is Quintus, opgericht in 1979 en dus een redelijk jonge vereniging, maar desondanks met 1.185 leden. Bij studentenverenigingen leer je veel medestudenten kennen en kun je terecht voor borrelavonden, weekendjes weg, datediners en nog veel meer. 

Sportverenigingen

Houd je van gezelligheid maar wil je ook iets aan je conditie doen? Dan is een sportvereniging misschien wel iets voor jou. De bekendste is roeivereniging Njord - hoe serieus je wilt roeien kun je zelf beslissen. Is roeien niets voor jou, dan kun je in Leiden ook waterpolo spelen of kanoën, duiken, en zelfs windsurfen en zeilen.  

Studieverenigingen

Veel studies hebben een studievereniging. Hier kan je terecht voor alle studie gerelateerde zaken zoals kortingen op studieboeken en samenvattingen. Ook organiseren studieverenigingen vaak lezingen en bedrijfsbezoeken. Maar lang niet alles heeft met de studie te maken, studieverenigingen organiseren vaak ook borrels en weekendjes weg.

Of je bij een vereniging gaat en welke dat dan is, hangt helemaal af van wat je zelf wil. Wil je je vol in het studentenleven storten of houd je niet van teveel verplichtingen? Veel verenigingen hebben open feesten, waar je alvast een kijkje kan nemen. Daarnaast is de EL CID-week de uitgelezen plek om kennis te maken met alle verenigingen. 

Scholen Leiden
Hospiteer tips Leiden
Eten Leiden
kamer Leiden