Verenigingen in Groningen

Studeren in Groningen is zoveel maar dan alleen studeren. Wie denkt dat je als student ’s ochtends in de collegebanken stapt en ’s avonds met je studieboeken doorbrengt, slaat de plank mis. Nee, in Groningen is zoveel meer te doen om het studeren heen. Vele studenten gingen je voor en werden lid van allerlei soorten verenigingen voor de benodigde sociale, leerzame of sportieve afleiding. 

mensen groep blij

Studentenverenigingen

Algemene studentenverenigingen zijn verenigingen waar het in beginsel draait om gezelligheid, sociale contacten en vele feestjes. Bij enkele grotere vindt een zogeheten ‘ontgroening’ plaats direct na je aanmelding, maar dit is bij lang niet alle studentenverenigingen het geval. 

In Groningen is er keuze uit veel studentenverenigingen met elk hun eigen kenmerken. De grootste, Vindicat atque Polit en R.K.S.V. Albertus Magnus, kenmerken zich door hun ontgroening en traditionelere structuur. Ben je hier geen fan van, dan kan je nog terecht bij de andere, minstens zo gezellige verenigingen zoals Dizkartes, Unitas Studiosorum Groningana of de Navigators Studentenvereniging Groningen

Lidmaatschap van een algemene studentenvereniging is vaak tijdrovend en duur (vooral in de zin van de vele activiteiten en feestjes, en de uitgaven die daarbij komen kijken). Hou je wel enkele feestjes per week en denk je je studie goed in het oog te kunnen houden tussen alle gezelligheid door? Dan is een studentenvereniging wellicht iets voor jou.

A photo posted by Syrah - Dispuut der N.S.G. (@dispuutsyrah) on

Sportverenigingen

Voor de studenten die graag een sociale dimensie aan hun bestaan willen toevoegen én daarbij willen sporten, is een studentensportvereniging dé oplossing. Veel studentensportverenigingen in Groningen bieden je een platform om de sport te beoefenen in trainings- en/of competitieverband. Daarnaast leer je er vele nieuwe mensen kennen (met wie je al één belangrijke gemeenschappelijke eigenschap deelt) en worden er overal tal van activiteiten en feestjes georganiseerd.

Voor het aanbod van sportverenigingen in Groningen kun je terecht op de site van de ACLO, de overkoepelende organisatie van het sportaanbod voor studenten. 

Studieverenigingen

Een studievereniging is een vereniging waar iedere student doorgaans lid van wordt. Ze kennen geen verplichtingen, bieden een aantal leuke voordelen en als je er geen oren naar hebt blijft jouw lidmaatschap van de studievereniging (wat niet meer dan een tientje of twee per jaar kost) beperkt tot leuke kortingen op studieboeken. Ook organiseren studieverenigingen vaak allerlei studiegerelateerde bedrijfsbezoeken en kun je er terecht met al je vragen over je studie.

Tekst: Rick Veldman