Wonen en studeren in Groningen

Groningen. De stad die bruist van het leven en waar het leven nooit stil staat. Als hoofdstad van de gelijknamige provincie is Groningen dé stad van het noorden. 

Groningen heeft een echte dorpssfeer. Wanneer je de stad in gaat, heb je het gevoel dat je eigenlijk door een groot dorp wandelt. In tegenstelling tot andere grote (studenten)steden krijg je nooit het idee dat het dagelijks leven hier ‘hectisch’ is (behalve wanneer je om half 9 in de stroom fietsers richting de Zernike Campus zit). Deze rust en ongedwongenheid kenmerkt Groningen en is wat ervoor zorgt dat zowel stadjers (de oorspronkelijke inwoners) en studenten zo gek zijn met deze stad. 

Der Aa-kerk Groningen

Studentenleven

De stad is bekend om haar bruisende studentenleven. Als je op een gemiddelde middag het centrum in gaat en al wandelend van Der Aa-kerk naar de Martinitoren loopt, is het niet vreemd als de helft van de mensen die je op straat ziet student is (of in ieder geval van die leeftijd is). Dat is ook niet gek als je bedenkt dat in 2015 één op de zes inwoners student was (bron: os-groningen.nl). En daarbij komt dan ook nog dat veel studentenfaciliteiten in het centrum liggen, zoals het Academiegebouw, de universiteitsbibliotheek en veel faculteiten van de universiteiten. 

rijksuniversiteit groningen

Voorzieningen en recreatie

Als student hoef je je in Groningen ook geen moment te vervelen. Voor ieder type student is er genoeg te doen namelijk. Zo heb je sportverenigingen voor studenten, is elke faculteit voorzien van een (of meerdere) studieverenigingen en bestaan er voor de liefhebbers ook algemene studentenverenigingen. Ook zijn er verenigingen voor de kunstenaars en artiesten en bijvoorbeeld voor de politiek actievelingen. Daarnaast heb je 126 cafés, bars en disco’s, 123 restaurants en 80 cafetaria’s of lunchrooms. Er zijn 10 bibliotheken te vinden in de stad, 10 theaters of podia, 9 musea en 3 bioscopen. En met 4 sportcomplexen, 14 sporthallen en 18 sportparken zijn er genoeg mogelijkheden om fit te blijven! (bron: os-groningen.nl)

Het gras van het Noorderplantsoen

Ga je in Groningen studeren? Leer dit lied dan maar uit je hoofd, want je gaat het o-ve-ral horen. Echt overal.

Tekst: Rick Veldman