Toeslagen

Als student is de kans groot dat je recht hebt op toeslagen van de Belastingdienst. Welke toeslagen zijn voor jou van belang?

Zorgtoeslag

Voor een zorgverzekering betaal je natuurlijk een premie. Om je tegemoet te komen in de kosten hiervan, kun je van de overheid een zorgtoeslag ontvangen. Of je hier recht op hebt, hangt af van een aantal voorwaarden.

  • Je bent minimaal 18 jaar;
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering;
  • Je verdient maximaal € 26.316 per jaar (2015).

Tot je 18e is je zorgverzekering gratis, en krijg je dus geen zorgtoeslag. Vanaf de maand dat je 18 wordt, heb je recht op de toeslag. De hoogte van je toeslag is afhankelijk van je inkomen, maar is maximaal € 78. Waarschijnlijk heb jij recht op het hele bedrag en kun je daarmee het grootste deel van je ziektekostenpremie betalen.

geld-onlinebankieren

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een welkom bedrag om een deel van je huur van te betalen. Helaas heb je alleen maar recht op huurtoeslag onder bepaalde voorwaarden.

Het belangrijkste: je huurt een zelfstandige woonruimte

Je kunt alleen huurtoeslag krijgen als je een 'zelfstandige woonruimte' hebt. Dit houdt in dat je een eigen toegangsdeur hebt, een eigen woon(slaap)kamer, en eigen keuken (met aanrecht, water en aansluitpunt voor een kooktoestel) en een eigen toilet met waterspoeling.

Als je een etage of een deel van een etage huurt, en de voordeur, gang en het trappenhuis (of lift) met andere bewoners deelt, dan telt je huis nog wel als zelfstandige woonruimte. Tenminste, als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Ook moeten de toegangsdeuren naar jouw eigen ruimte op slot kunnen (van binnen en buiten).

Als je met huisgenoten op kamers woont, heb je geen recht op huurtoeslag.

Je bent 18 jaar of ouder, maar jonger dan 23

Ben je ouder dan 18 jaar, maar jonger dan 23, dan kun je alleen huurtoeslag (kale huur + servicekosten) krijgen als je rekenhuur (in 2015) minimaal € 229,64 is en maximaal € 403,06. Daarbij mag je inkomen per jaar niet meer dan € 21.950 euro zijn en mag je geen grote spaarrekening hebben; je mag maximaal € 21.330 aan vermogen hebben.

Ben je tussen de 18 en 23 en woon je samen met je vriend(in) of een medebewoner, dan mag je rekenhuur minimaal € 229,64 en maximaal € 403,06zijn, en jullie gezamenlijke inkomen maximaal € 29.800. Jullie mogen allebei maximaal € 21.330 aan vermogen hebben.

Je bent 23 jaar of ouder

Als je 23+ bent, en alleen woont, kun je huurtoeslag krijgen als je rekenhuur minimaal € 229,64 en maximaal € 710,68 per maand is. Je mag jaarlijks niet meer dan € 21.330 verdienen (eventuele studiefinanciering telt niet mee) en je mag niet meer dan € 21.330 aan vermogen hebben.

Ben je 23+ en woon je samen met je vriend(in) of een medebewoner, dan is jullie recht op huurtoeslag afhankelijk van het gezamenlijke inkomen. Ook in dit geval mag je rekenhuur minimaal € 229,64 en maximaal € 710,68 per maand zijn, maar jullie gezamenlijke inkomen mag niet meer dan € 29.800 zijn. Ook mogen jullie allebei niet meer dan € 21.330 aan vermogen hebben.

Toeslagen wijzigen

Het is belangrijk om veranderingen op tijd door te geven aan de Belastingdienst. Ga je dit jaar veel meer verdienen omdat je bent afgestudeerd bent en gaat werken, of heb je bijvoorbeeld een nieuwe bijbaan, geef de wijzigingen dan op tijd door in ‘Mijn toeslagen’. Anders kan achteraf blijken dat je te veel geld hebt ontvangen, wat je daarna zult moeten terugbetalen.

Toeslagen aanvragen

Toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst is heel eenvoudig. Log met je DigID in bij ‘Mijn toeslagen’.
Om zorgtoeslag aan te vragen moet je je brutoloon van dit jaar weten. Je kunt hiervoor een jaaropgave gebruiken, of zelf een inschatting maken.
Om huurtoeslag aan te vragen moet je weten hoe hoog je rekenhuur is (kale huur + servicekosten) en het bedrag dat je gaat verdienen dit jaar. Is dit vergelijkbaar met vorig jaar, pak dan je jaaropgave van vorig jaar erbij. Is je situatie veranderd, maak dan een inschatting van je brutoloon.