Zorgverzekering

Vanaf dat je 18 jaar bent, is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Vergelijk verzekeringen goed met elkaar, voordat je een keuze maakt. Ook kun je aan het eind van elk jaar overstappen, en kun je soms goedkoper uit zijn bij een andere zorgverzekeraar.

Aandachtspunten zijn je eigen risico en de aanvullende verzekering. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandelijkse premie is. Als je nooit ergens last van hebt, kan het aantrekkelijk zijn om je eigen risico te verhogen. Gebeurt er dan wel iets, of moet je een bezoekje brengen aan het ziekenhuis, dan moet je wel een hoger bedrag zelf betalen.

Kijk goed naar welke zorg je nodig hebt. Is de kans groot dat je een paar jaar met je bril doet, dan hoef je dat niet elk jaar in je zorgverzekering op te nemen. Zijn je verstandskiezen eruit en heb je nooit gaatjes? Dan hoef je misschien niet de duurste tandartsverzekering te nemen. Gebruik je de pil, dan zou je anticonceptie als aanvullende zorg kunnen kiezen. Heb je echter een spiraaltje, dan hoef je je vijf jaar lang niet druk te maken over anticonceptie.