Belastingaangifte voor studenten

Elk jaar kun je vanaf 1 maart belastingaangifte doen voor het jaar ervoor. En dat loont de moeite, want gemiddeld kunnen jongeren 250 euro terugkrijgen! Dit komt omdat je over het algemeen weinig inkomsten hebt. Hoe je aangifte doet? Wij helpen je op weg!

Dit heb je nodig

Om belastingaangifte te kunnen doen, heb je een paar dingen nodig. Zorg dat je deze regelt, zodat je gemakkelijk in één keer door kunt.

 • DigID
 • Burgerservicenummer (vind je op je rijbewijs, loonstrookje of verzekeringsbewijs)
 • Jaaropgaaf
 • De gegevens van je studiekosten en studiefinanciering
studeren-achterpc

Jaaropgaaf

Je jaaropgaaf krijg je van je werkgever. Heb je (een deel van) vorig jaar stage gelopen? Dan hoor je ook een jaaropgaaf te krijgen - vaak krijg je die per post. Ben je verhuisd? Zorg dan dat je oude stage-adres dit op tijd weet. Al je jaaropgaven samen gebruik je om in te vullen wat je inkomsten in het afgelopen jaar waren.


Studiekosten

Of je (een deel van) je studiekosten mag aftrekken van de Belasting, is afhankelijk van jouw situatie. Heb je recht op studiefinanciering (ook OV-kaart)? Dan mag je helaas geen studiekosten aftrekken vanaf het collegejaar 2015/2016. Er geldt een overgangsmaatregel voor de studiekosten die je hebt gemaakt voor de jaren tot en met 2014/2015. 

Heb je wel het recht om studiekosten af te trekken, dan zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden. Als eerste is het belangrijk dat jij je kosten zélf betaalt - niet jouw ouders. Ook mag je niet alle kosten gebruiken.

Dit mag je wel aftrekken:

 • Collegegeld
 • Kosten van dingen die verplicht zijn voor je studie. Bijvoorbeeld: boeken, readers, maar ook schilderspullen voor de kunstacademie of een labjas.
 • Verplichte beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidsbril
 • 'Duurzame goederen': dingen die een aantal jaar meegaan, zoals verplichte software. Hiervan mag je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf; je moet rekening houden met de restwaarde en de levensduur. Verdeel de kosten dus over de jaren dat je het gebruikt. Als je de software ook deels privé gebruikt, mag je maar een deel van de kosten aftrekken. 

Dit mag je niet aftrekken:

 • Tablets, laptops, vaste pc's, internetabonnementen
 • De huur van je kamer
 • Reiskosten
 • Kosten voor studiereizen of excursies
 • Kosten voor een studeerruimte of de inrichting daarvan

Let op: het gaat om de kosten die je gemaakt hebt in een kalenderjaar, dat zijn dus delen van twee verschillende collegejaren. 

Geld verdienen? De leukste bijbanen naast je studie vind je via ASA

Rekenen maar!

Voor schooljaar 2015/2016 zijn er twee opties, hierbij kijk je naar het wel of niet ontvangen van studiefinanciering.

Ontvang je stufi? Dan kun je kosten voor deze studiejaren niet aftrekken als je deze hebt betaald na 30 juni 2015. Heb je de kosten betaald voor 1 juli 2015? Dan mag je deze wel aftrekken.

Heb je geen studiefinanciering? Tel dan bij elkaar op: je studiekosten + andere scholingsuitgaven van de studie die je volgde. Vervolgens trek je hiervan af de vergoeding die je hiervoor hebt gekregen, bijvoorbeeld van je werkgever. Tot slot trek je hier 250 euro vanaf. Het bedrag dat overblijft, is jouw aftrek voor studiekosten.


Hoe doe je aangifte?

Log met je DigID in op de site van de Belastingdienst. Alle gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, worden dan alvast ingevuld. Dit hoef je alleen nog maar te controleren en aan te vullen.  Of doe je aangifte met de speciale aangifte-app van de Belastingdienst.


Wanneer doe je aangifte?

Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen. Je aangifte moet vóór 1 mei binnen zijn. Ga je dat niet redden? Je kunt via de BelastingTelefoon (0800 0543) of met je DigID via de website van de Belastingdienst uitstel aanvragen. Later aangifte doen betekent ook dat áls je geld terugkrijgt, je dit pas later krijgt.


Aangifte over andere jaren

Heb je nog niet eerder aangifte gedaan (en dus geld laten liggen)? Je kunt nog aangifte doen over maximaal 5 jaar geleden.