Zit er veel verschil in het volgen van een studie aan een Russische universiteit en het volgen van een studie aan een Nederlandse universiteit? De Russische studente Ekaterina (19) studeert Indonesische en Maleisische talen en culturen op de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Hoe het daar in zijn werk gaat, vertelt ze hier.

Wat houdt je studie precies in?

“Met mijn studie kom ik meer te weten over de Indonesische en Maleisische literatuur en cultuur. Ik vind het heel interessant om literatuur in andere talen te lezen en ben altijd benieuwd naar de elementen die juist voor deze taal specifiek zijn. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat er geleerd wordt over religie. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld, maar daarnaast bestaan er ook veel andere religies, zoals onder andere het boeddhisme, hindoeïsme en christendom. Het is denk ik goed om te weten hoe deze geloofsovertuigingen naast elkaar leven.”

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

“Dat ik op deze studie terechtkwam was eigenlijk best wel toevallig. Als meisje van veertien ben ik met mijn vader voor het eerst in het gebouw van de faculteit voor Oostkunde geweest. Dat was op een open dag. Ik was erg onder de indruk van hoe het er van binnen en van buiten uitzag. Daarnaast kent het gebouw een rijke historie. Dit vond ik zo indrukwekkend, dat ik er graag zou willen studeren. Daar kwam nog bij dat de faculteit voor Oostkunde in Sint-Petersburg de eerste faculteit op dat vakgebied in heel Rusland was. Het was dus uniek om Indonesisch en Maleisisch te leren. Ik dacht, van die gelegenheid moet ik gebruikmaken!”

Heb je een fijn rooster?

“Ja, alleen is het wel een druk rooster. Mijn colleges beginnen iedere dag om negen uur ’s ochtends. Dan heb ik meestal colleges tot drie. Daarna ga ik vaak de bibliotheek in om te studeren. Daar lees ik literatuur over de onderwerpen van de colleges om me verder in de stof te verdiepen. Na sluitingstijd ga ik naar huis, waar ik mijn tijd vooral aan huiswerk besteed. Normaal gaat het studeren bij studenten door tot diep in de nacht. Ik ga altijd door tot maximaal elf uur.

“Ik weet dat ze in Nederland vrij weinig contacturen hebben. Hier hebben we juist veel contacturen. Maar daarnaast hebben we ook nog een hele lading huiswerk. En tijd om dat te maken hebben we eigenlijk niet. Uiteindelijk moet je dus een keuze maken tussen je studie, sociale leven of slaap.”

Ekaterina 2

Heb je alleen hoorcolleges, of ook werkcolleges?

“Op onze faculteit zit het studieprogramma anders in elkaar dan op de rest van de faculteiten van de universiteit. Wij hebben vooral hoorcolleges. Dat vind ik erg jammer, aangezien je meer leert als je tijdens een werkcollege aan opdrachten werkt of een presentatie moet geven voor je groepsgenoten. In hoorcolleges luister je alleen maar en doe je verder niet zo veel.”

Is stage ook onderdeel van deze studie?

“Veel mensen die talen studeren, willen erg graag op stage naar het buitenland om daar hun talen bij te spijkeren. Stage is niet zo zeer een onderdeel van je studie, maar het is naar mijn mening zeker een pluspunt en een van de belangrijkste dingen die er zijn om een taal in zijn geheel onder de knie te krijgen. Daarnaast kom je, eenmaal in het land van je taal, ook meer te weten over de cultuur. Zo ben ik al druk bezig om mijn papieren bij elkaar te krijgen voor een stage in Indonesië. Ik heb er zoveel zin in!”

Hoe verlopen de tentamens in Rusland?

“Die verlopen heel anders dan in landen als Nederland. Wij hebben twee soorten tentamens: tentamens waar je voor kunt slagen of zakken; en tentamens waar je een cijfer (1 t/m 5) voor krijgt. De eerste soort wordt vaak niet zo heel belangrijk gevonden door docenten. Als je goed meedoet in de les en alle opdrachten maakt, slaag je er vaak al automatisch voor.

“De tweede soort is het belangrijkst op de universiteit en wordt altijd mondeling afgenomen. Van tevoren krijg je ongeveer 25 vragen van je professor opgestuurd. Deze bereid je voor. Op de dag zelf trek je een biljet waarop één of twee van de opgestuurde vragen staan. Je krijgt een half uur om ze te beantwoorden en vervolgens vertel je het antwoord aan de professor, die vervolgens direct het cijfer bepaalt.”

Wordt er veel afgekeken?

“Eerlijk? Ja, er wordt veel afgekeken. Het is ook erg gemakkelijk om af te kijken. Soms loopt de docent gewoon het lokaal uit en kun je alles tevoorschijn halen wat je in je tas hebt. Maar ik vind dat je respect moet hebben en daarom kijk ik nooit af. Daarnaast vind ik dat als je dat doet je jezelf voor de gek houdt. Je bent hier immers om iets te leren!”