Puntensysteem

Een hele handige manier om te checken of je teveel huur betaalt, is het puntensysteem. Het puntensysteem werkt met een vragenlijst. Je beantwoordt allerlei vragen over jouw kamer. Vervolgens krijg je punten op basis van kamergrootte en de faciliteiten die bij je kamer horen. Je krijgt meer punten als je een eigen badkamer of wastafel hebt, of wanneer je in een monumentaal pand woont. Ook kun je punten in mindering krijgen, bijvoorbeeld wanneer je dicht bij het spoor woont en daar geluidsoverlast van ondervindt. Uiteindelijk komt er een totaal aantal punten uit de vragenlijst. Dit bepaalt de maximale (kale!) huurprijs die wettelijk is toegestaan voor jouw kamer.

Betaal je te veel?

Zou je volgens het puntensysteem minder huur moeten betalen? Dan kan je daarover in gesprek gaan met je verhuurder. Waarschijnlijk zal hij of zij het puntensysteem ook invullen, om te kijken of je gelijk hebt. Wil de verhuurder niet ingaan op jouw verzoek voor huurverlaging? Dan kan je contact opnemen met de Huurcommissie. Zij zullen iemand sturen die jouw kamer komt bekijken en de huurprijs zal vaststellen (ook op basis van het puntensysteem).

Huurcommissie

Nadat er iemand van de huurcommissie is langs geweest, ontvang je een brief met de uiteindelijke huurprijs. Deze prijs gaat direct in. Ook kan de Huurcommissie ervoor kiezen de huurprijs tijdelijk te verlagen, bijvoorbeeld als er achterstallig onderhoud is. Je betaalt dan de verlaagde huurprijs, totdat jouw huisbaas alles gerepareerd heeft. Wil je jouw teveel betaalde huur van eerdere maanden terug? Dan moet je daar zelf achteraan gaan.

Hoge servicekosten

Het kan ook zo zijn dat de servicekosten van jouw kamer veel te hoog zijn. Een huurbaas mag hier helemaal geen winst op maken! Gas, licht, water en onderhoudskosten van gemeenschappelijke ruimtes zijn allemaal voorbeelden van servicekosten. Bovendien heb je als huurder recht op het inzien van de servicekosten. Denk jij dat je teveel servicekosten betaalt, of wil de verhuurder geen inzage in de kosten geven? Ook hiervoor kan je de Huurcommissie inschakelen. Zij zullen dan in de administratie van jouw huurbaas duiken om te kijken of de servicekosten eerlijk zijn opgebouwd. Let op: de Huurcommissie kan ook beslissen dat je te weinig betaalt en het bedrag verhogen. Schakel de Huurcommissie dus pas in als je echt denk dat je teveel betaalt!

Doe de puntencheck!

Dus, meet je kamer op en kijk met het puntensysteem hoeveel punten hij waard is! Zo weet je binnen 5 minuten of je teveel huur betaalt. Super handig!

Dit artikel is een samenwerking tussen Studenten.net en Wegwijs Met Je Huurprijs.