1. Voorkom afleiding van internet en telefoon

Installeer het programma ‘Concentrate, vitamin c for your productivity’ op je browser. Daar kan je de sites die je afleiden op de blocklist zetten. Vervolgens stel je het aantal uren en minuten in die je even flink wilt doorwerken. Druk op start, en op de door jou ingestelde tijd wordt het je onmogelijk gemaakt om aan de desbetreffende sites een bezoekje te brengen. Zorg dat je telefoon uit staat of wissel ‘m uit met een studiegenoot. Dan kan je er echt niet bij.

 

2. Beloon jezelf

Hiep hoi! Nadat je een tijdje flink heb zitten blokken (zeg, een uurtje of twee) mag je jezelf eens lekker belonen met een aflevering van je serie. Zo heb je ook iets naar uit te kijken wanneer je aan het werk bent. Beter nog dan dat is het om eventjes lekker naar buiten te gaan, zo maak je je hoofd leeg en kan je daarna weer met frisse moed verder. Maar let wel op: niet te lang, want dan gaat het weer ten koste van je studietijd.

 

3. Zorg voor een rustige omgeving

Dat is misschien een open deur, maar je moet het nog wel eventjes doen. Wanneer je wordt afgeleid doordat je bureau voor je raam staat, zet ‘m dan tegen de muur. Studeer je in de UB en word je telkens afgeleid door de mooie mannen die langs je werkplek lopen? Zorg dan voor een plaatsje zonder langslopende heren.

 

4. Leer speed reading

Met deze manier van lezen gebruik je maar twintig procent van je hersencapaciteit en lees je ongeveer tweehonderd woorden per minuut. Je moet het jezelf natuurlijk wel even aanleren (google maar eens, daar vind je genoeg instructies over hoe het werkt), maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt kan je tijdens het lezen ook nog even bedenken hoe je jezelf na het studeren gaat belonen.

 

5. Investeer in goede oordopjes

En dan het liefst zo’n koptelefoon die je kan afsluiten voor omgevingsgeluid. Zet een chill muziekje op en het enige wat je hoort is je muziek: niet meer de gesprekken naast je of de hakken van die mooie chick die net langs je bureau loopt.