Eigen sanitair

In een studio heb je onder andere je eigen badkamer en toilet, en ik ben er na twee maanden nog steeds niet helemaal aan gewend. Je hoeft niet meer dan een paar stappen te zetten om bij je toilet of douche te komen en als klap op de vuurpijl zijn deze nooit bezet. Je moet het natuurlijk wel zelf schoonhouden, maar deze drempel valt in het niet bij het gemak van heb hebben van je eigen sanitair. 

 

Eigen keuken

Naast het eigen sanitair tref je in een studio ook een keukenblok aan, voorzien van een gasfornuis en een wasbak (en in mijn geval ook een koelkast). Dit betekent nooit meer wachten tot anderen klaar zijn met koken of jezelf een weg banen door een aanrecht gevuld met wekenoude afwas van die sloddervos van een huisgenoot. Daarnaast betrap ik mezelf ook op een veel gezondere eetstijl, nu de keuken zo gemakkelijk in gebruik is geworden. 

 

Minder huisgenoten

Een studio kan je vinden in een wooncomplex, flat of omgebouwd studentenhuis, maar mijn ervaring tot dusver is dat er minder contact is met huisgenoten. In sommige gevallen, zoals ik, waarbij je al wat ouder bent, is dit gemis geen probleem omdat je je sociale leven al voldoende hebt opgebouwd. Als relatief nieuwe student kan het jammer zijn om deze aansluiting te missen in je zoektocht naar nieuwe vrienden. 

rick studio 2

 

Prijzig

Veel nieuwe studenten zullen echter niet meteen een studio betrekken, want studio’s zijn duur. Gelukkig kan je vanaf je 23e verjaardag huurtoeslag aanvragen, wat letterlijk honderden euro’s kan schelen. Hierdoor wordt een studio vanaf je 23e ineens behoorlijk aantrekkelijk. Echter kom je hier als nieuwe student in de meeste gevallen niet voor in aanmerking (er vanuit gaande dat je rond je 18e à 19e begint met studeren). Voor de precieze regels omtrent huurtoeslag lees je dit artikel of kijk je deze video.

 

Eigen huisje

Ook al deel ik mijn voordeur met drie anderen, toch voelt mijn studio door de grootte, de gevoelsmatige ruimte en de zelfstandigheid als een eigen huisje. Alles wat je wilt en nodig hebt zit erin, en het voelt eigenlijk als mijn laatste woonplek voor ik ergens een eigen stulpje ga vinden. Het gevoel dat je een huis deelt is vrijwel verdwenen, en die vrijheid is verademend!