De beste tijd om te beginnen met zoeken is rond de maand april, nu dus! De meeste organisaties weten dan wie ze wanneer en waar nodig hebben, zodat jij jouw zoektocht kunt beginnen.

1. Struin je netwerk af

Met een kruiwagen kun je veel bereiken, niet alleen in de bouw, maar ook bij het vinden van een bijbaan. Wie weet kent een oma, opa of tante wel iemand die op een camping werkt in Zuid-Frankrijk of manager is bij de Appie in jouw buurt. Via via is niet alleen de beste manier voor het vinden van een leuke bijbaan, je hebt ook nog eens een grotere kans om te worden aangenomen. Kijk hiervoor ook even op social media. Ook daar vliegen af en toe vacatures voorbij.

2. Ga eens langs

Heb jij al een vakantiebaan op het oog? Maak dan een afspraak om een keer langs te komen bij die ene camping of dat ene bedrijf. Op die manier zien ze je enthousiasme voor de bijbaan en kunnen ze jouw persoonlijkheid meteen koppelen aan de beoogde functie. Daarnaast heb je meteen antwoord op alle vragen waar je weken mee zou rondlopen bij een trage mailwisseling.

3. Surf op internet

Als in jouw netwerk niemand iets weet en ook jij eigenlijk geen idee hebt over wat je zou willen doen, dan kun je het beste de zomervacatures op internet even verkennen. Google op ‘zomerbijbaan’ of ‘vakantiewerk’ of check vacaturesites en houd rekening met de dingen die jou bijzonder maken. Natuurlijk kost surfen op internet heel wat tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard als je straks een zomer lang met plezier geld verdient.

4. Schrijf je in bij een uitzendbureau

Heb je geen zin om veel tijd kwijt te zijn aan het rondsurfen op internet, dan is er ook een optie om jezelf in te schrijven bij een uitzendbureau. De intercedent zal er alles aan doen om jou van een perfecte match te voorzien en zo de voor jou ideale bijbaan te vinden.

5. Vacatures op papier

Hoewel steeds minder voor de hand liggend, kun je ook aan een zomerbijbaan komen door kranten en tijdschriften door te spitten. Vooral gratis kranten, zoals Metro en Spits – maar ook de lokale studenten- of universiteitskrant –, doen het goed vanwege de vele advertenties, al dan niet toegespitst op studenten.