In je brief

Ben jij zo iemand die na een paar alinea’s over jouw ervaring en redenen om te solliciteren, in één alinea opsomt wat jouw eigenschappen zijn (die je kopieert uit de vacature)? Dat kan beter. Allereerst is het zaak om met voorbeelden aan te tonen waarom jij deze eigenschappen bezit. Dit heet ‘Show, don’t tell’. Het beste is het om dat te combineren met je ervaring. Denk aan situaties tijdens stages, bijbanen en werkgroepen. Onderhield je tijdens je stage contact met de klanten van het bedrijf? Ben je gewend om in ploegendiensten te werken door je bijbaan? Of was je voorzitter van je vereniging, waarmee je kunt aantonen dat je over ‘leidinggevende capaciteiten’ beschikt?

In je cv

Helemaal als je nog niet zoveel werkervaring hebt in je vakgebied, mag je de ervaring die je hebt, best wat uitgebreider beschrijven. Noem je taken én verantwoordelijkheden van bijvoorbeeld je bijbaan: kassawerkzaamheden, dagverantwoordelijkheid, collega’s aansturen, achter de klantenservice staan. Let er wel op dat dit relevant is, of dat je er competenties opgedaan hebt die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld: als je collega’s aanstuurt, heb je ervaring met leidinggeven en als je de winkel ’s avonds moet afsluiten, ben je gewend om met verantwoordelijkheden om te gaan. Omschrijf het dus wel in de vorm van de competenties die gezocht worden voor de functie. En dan nog iets: verstop je stages niet onder het kopje ‘opleidingen’, maar maak een apart kopje met ‘stages’ of juist ‘ervaring in vakgebied x’.

Tijdens een sollicitatiegesprek

Krijg je clichévragen tijdens je gesprek, waardoor het moeilijk is om wat van jezelf te laten zien? Neem het heft in eigen handen. Geef voorbeelden uit jouw ervaring om je antwoord extra kracht te geven. Vraagt iemand jou of je bereid bent hard te werken, dan zeg je dus niet alleen ‘ja’ (wie zal op zo’n vraag nou ‘nee’ zeggen?), maar leg je uit waar dat uit blijkt.

Met dank aan The Muse