1. Overleggen

Als er iets is waar iedereen een hekel aan heeft, dan is het wel dat andere mensen je gaan vertellen wat je moet doen. Kom dus niet met een lijstje taken aanzetten, maar overleg met je huisgenoten. Allereerst is het wel handig om met z’n allen te beslissen wat jullie wekelijks of maandelijks gaan doen.

 

2. Schoonmaakrooster

Maak een schoonmaakrooster op je laptop of op het whiteboard/schoolbord dat misschien wel in huis hangt. Een simpel aftekenlijstje werkt meestal heel goed: je kunt makkelijk zien wat je moet doen, en je ziet ook snel wat er al gedaan is.

 

3. Boetes

Het werkt niet voor iedereen, maar het kan een idee zijn: stel een ‘boete’ in als iemand te laat is met zijn of haar taak. Zorg dat het bedrag in de huishoudpot gaat of in een spaarpot voor huisavonden.

 

4. Maak afspraken

Het kan die week wel jouw taak zijn om het toilet te boenen, als je huisgenoot hem met zijn/haar dronken kop heeft ondergekotst, ga jij dat natuurlijk niet opruimen. Het gevolg kan wel zijn dat de wc ranziger en ranziger wordt en dat niemand zich er uiteindelijk verantwoordelijk voor voelt. Zorg met z’n allen dat iedereen de gemeenschappelijke ruimtes netjes achterlaat. Dat klinkt logisch, maar als je dat specifiek afspreekt, kun je iemand er later wel op aanspreken.