Waar zit je router?

Check eerst waar je draadloze router zich bevindt. Ligt hij ergens in een kast tussen allemaal troep? Misschien is er iets in die omgeving wat het signaal blokkeert. Probeer de router eens op een andere plek te installeren, en kijk of je dan een betere verbinding hebt.

Installeer een wifi-repeater

Het kan zijn dat het wifi-signaal simpelweg niet sterk genoeg is om jouw pc, laptop, telefoon of ander apparaat te bereiken en een goede verbinding tot stand te brengen. In dat geval zou je een wifi-repeater kunnen kopen. Deze versterkt je wifi-signaal, zodat je een stabielere verbinding hebt en het bereik van het signaal groter is. De meeste repeaters zijn gemakkelijk aan te sluiten en zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 30.

Verander de frequentie

Het kan ook zijn dat er allerlei andere draadloze routers in je omgeving zitten (bijvoorbeeld die van je buren) die op dezelfde frequentie zitten als die van jou. Het gevolg daarvan is dat de draadloze routers elkaar storen, wat een negatief effect kan hebben op je wifi-verbinding. De meeste draadloze routers zitten op een frequentie van 2,4 GHz. Je kunt bij wat modernere routers de frequentie aanpassen naar 5 GHz. Dit kun je doen door naar je routerinstellingen te gaan door deze url in je adresbalk in te voeren. Als dit niet de juiste url is, moet je even opzoeken welke dan wel bij jouw router past. Bij wireless settings kun je de frequentie aanpassen. Dit zou moeten helpen omdat die frequentie veel minder druk bezet is en er dus minder storing optreedt. Het nadeel is wel dat niet alle routers en apparaten 5 GHz ondersteunen. Ook gaat deze frequentie moeilijker door muren heen.

Leg een kabel aan

Als nou echt helemaal niets helpt om de wifi te verbeteren, dan kun je altijd nog een netwerkkabel door het huis aanleggen. Het is even wat gedoe, maar daarna heb je de beste verbinding die er mogelijk is, want een kabel is altijd sneller dan een draadloze verbinding. Het nadeel hiervan is dat niet alle apparaten een kabelverbinding ondersteunen. Smartphones natuurlijk, maar ook sommige moderne laptops hebben geen mogelijkheid tot een kabelverbinding.

Bron: Elektronicaweb

Beeld: Pexels/Stokpic