Neem de tijd

Niets is verleidelijker dan snoozen. Die 10 minuten kun je wel missen, toch? Nou, nee. Die 10 minuten extra, zorgen ervoor dat je niet hoeft te haasten en rustig aan kan doen. Zet je wekker desnoods 10 minuten eerder. Die 10 minuten minder slaap kun je wel missen, toch?

Regel een goed en gezond ontbijt

Klinkt heel vanzelfsprekend, maar voor veel is dit niet zo. Meestal bestaat het ontbijt van een student uit óf een klef kaascroissantje van de AH op het station, óf uit geen ontbijt. Tuurlijk, je hebt weinig tijd ’s ochtends. Zorg er daarom voor dat je de avond van tevoren al je ontbijt klaarmaakt. Je kunt je bammetjes vast smeren, een fruitshake maken of die bak met kwark kopen. Scheelt weer een hoop tijd (en geld).

Zorg dat je iets hebt die dag om je op te verheugen

Niets erger dan wakker worden en je beseffen dat het regent, waait en donker is buiten. Een winterdepressie komt niet voor niets veel voor. Deze ochtenden kun je leuker maken door ervoor te zorgen dat je elke dag iets leuks doet. En dan het liefst aan het einde van de dag. Je kunt je na het opstaan al verheugen op de sushi die je vanavond gaat bestellen, de film die je vanavond gaat kijken of op je vriend(in) die je eindelijk weer gaat zien. Je hebt nu écht een reden om uit je bed te komen.

Sport!

Ja, sporten is verschrikkelijk. Maar het grote voordeel van ’s ochtends sporten is dat je het in de avond niet meer hoeft te doen. Bovendien is het ’s avonds koud, donker en regenachtig. Nóg een voordeel: van sporten krijg je energie, dus dan ben je gelijk lekker wakker en heb je meer aan je dag. Laatste tip: beloon jezelf na het sporten met een uitgebreid ontbijt, maar eet voor het sporten wel iets kleins.

Bereid je voor

Zorg ervoor dat je de avond van tevoren voorbereid bent op de volgende dag. Kies bijvoorbeeld al een outfit uit en leg de spullen die je die dag nodig hebt klaar. Een laatste tip is een opgeruimd huis: dit geldt zowel voor je keuken, badkamer, woonkamer als slaapkamer. Niets vervelender dan ’s ochtends in alle haast iets niet kunnen vinden omdat het zo’n troep is.

Doorbreek je patroon

Studenten leiden over het algemeen een onregelmatig leven, en láng niet elke ochtend is hetzelfde. Toch kan er een soort ‘ochtendsleur’ ontstaan. Tijd om patronen te doorbreken! Dit kan niet alleen met de hierboven genoemde tips, maar ook buiten de deur. Neem eens een andere route naar de uni, ontbijt eens buiten de deur (wel verantwoord), reis met een studiegenootje mee (of juist niet), spreek een onbekend iemand aan of neem eens de bus in plaats van de tram.