1. Gebruik de incognito-modus

Uiteraard ga je, voordat je boekt, uitgebreid op zoek naar de goedkoopste aanbieders van jouw reis. Sommige websites zul je gegarandeerd een tweede keer bezoeken. De site ziet dit tweede bezoek en geeft vervolgens een hogere prijs van dezelfde reis. Door het gebruik van de incognito-modus in je webbrowser, voorkom je dit.

2. Fake je locatie

Een andere simpele truc, met direct resultaat, is het faken van je locatie. Als je de website van een luchtvaartmaatschappij bezoekt, moet je vaak aangeven in welke taal je de site wilt hebben en waar je vandaan komt. De meeste landen in Europa zijn (net als Noord-Amerika) redelijk welvarend en daarom zullen de prijzen voor vliegtickets in die landen ‘normaal’ zijn. Maar klik ook eens landen aan als Colombia, Chili of El Salvador als herkomstland of ‘point of sale’. Je ziet weliswaar dezelfde vluchten, maar daarachter staan totaal andere prijzen. Je moet het even weten, maar het kan je zo honderden euro’s schelen.

3. Boek vroeg

Je weet in ieder geval zeker dat je niet te veel betaalt als je jouw ticket vroeg boekt. Naarmate de vertrekdatum nadert, worden vliegtickets gegarandeerd duurder. Alleen aanbiedingen en lastminutereizen, kunnen de prijs weer laten dalen. Maar waarom wachten op iets wat misschien nooit komt, terwijl je wel zeker weet dat je de reis wilt maken? Op deze manier pak je in ieder geval de vroegboekkorting mee.

4. Vlieg vanaf een goedkoop vliegveld

Misschien ben je geneigd tickets te boeken vanaf Schiphol, maar er zijn nog meer vliegvelden; met vaak goedkopere vliegtickets! Kijk ook eens of je vanaf Eindhoven, Rotterdam of Groningen (Eelde) kunt vliegen. Zit je bestemming er niet bij of ben je er zeker van dat het nóg goedkoper kan? Probeer dan eens vliegvelden als Brussel (Zaventem en Charleroi) in België of Düsseldorf (Weeze), Bremen en Münster-Osnabrück in Duitsland.

5. Scoren op dinsdagmiddag

Wil jij de allergoedkoopste vlucht in handen krijgen? Kruip dan op een dinsdagmiddag (rond 3 uur) achter je laptop, want op dat tijdstip zetten de meeste luchtvaartmaatschappijen hun lastminute weekenddeals online. Ook daalt, over de hele week gezien, de gemiddelde prijs van een vliegticket juist dan.

6. Kies het juiste medium om te boeken

Wie echt goedkoop wil reizen, zoekt niet op de site van de luchtvaartmaatschappij zelf, maar struint het web af naar handige en goedkopere vluchtvergelijkingssites. Zo kun je op Google Flights de goedkoopste bestemming uitkiezen vanaf de door jou gekozen vertrekluchthaven. Daarnaast krijg je een handig prijzenoverzicht te zien. Op sommige bestemmingen kun je namelijk honderden euro’s besparen door een andere dag uit te kiezen.


Kijk ook eens op Kayak. Hier kun je de keuze van je vlucht helemaal aan jouw specifieke wensen aanpassen. Bovendien laat deze site zogenoemde ‘hacker fares’ zien. Dit zijn prijzen die je van de luchtvaartmaatschappijen eigenlijk niet mag zien. Soms bieden zij bijvoorbeeld twee individuele vliegtickets met enkele bestemming aan, dat goedkoper is dan hun voordeligste retourtje. Ook handig is de gadget die laat zien hoe prijzen in de toekomst zullen veranderen. Zitten ze in een eeuwig stijgende lijn of gaan ze binnenkort toch omlaag?