En het is natuurlijk altijd leuk om nieuwe dingen te zien, nieuwe mensen te leren kennen en je talenschat een beetje te verbreden. Voor een student is dit niet altijd te doen. Kost geld en zo. Al hoeft het niet altijd duur te zijn, ik geef je de tips om goedkoop een nieuwe stad te verkennen!

Waar gaan we heen? En wat mag het kosten?

Allereerst moet je een bestemming uitzoeken. Alles kan, maar met een klein budget kan ik je Europa aanraden. Lekker dichtbij. Googel dan meteen even ‘kosten levensonderhoud [land]’ of ‘kosten bier [land]’, dan weet je meteen wat je daar ongeveer kwijt gaat zijn. (bonus tip: in het Oostblok ben je redelijk goedkoop uit.) 

Hoe gaan we er heen?

Er zijn vele verschillende manieren om naar je bestemming te komen. Hieronder vind je mijn favorieten:

Last-second-vluchten

Nee, ik bedoel niet last-minute. Last-second-vluchten boek je enkel op het vliegveld bij de balie van de reisorganisatie. Je kan dan voor ongeveer € 90 naar een willekeurige bestemming in Nederland. Je koopt eigenlijk de tickets op die vervallen omdat iemand niet komt opdagen of omdat er een plek vrij gekomen is om een andere reden. Zorg dus wel dat je bepakt op het vliegveld staat, want het kan zomaar zijn dat je de eerst volgende vlucht moet pakken. Mocht je nou geen vlucht kunnen vinden of meer zekerheid willen hebben, dan staan de DutchFlyGuys je grote vriend. Zij helpen je helemaal gratis aan een prachtig advies, gewoon omdat ze het leuk vinden!

Europese busmaatschappijen

Je hebt verschillende busmaatschappijen die lijndiensten uitvoeren binnen (soms ook buiten) Europa. Voor stuntprijzen rij je naar een prachtige plek, de bussen zijn vaak goed verzorgd en met een beetje geluk werkt de WiFi in de bus. (pro tip: zorg voor een paar goeie films op je laptop!) Als je last hebt van wagenziekte raad ik je dit niet aan, je zit zomaar meer dan acht uur in de bus!

Interrail

De trein is natuurlijk ook nog een optie. Dan ben je net iets sneller dan met de bus en qua prijs heb je het helemaal zelf in de hand. Daarbij krijg je een prachtig uitzicht voorgeschoteld en er is vaak railcatering aan boord van internationale treinen, zo kan jij lekker aan de zuip tijdens je ritje. Enig nadeel is dan wel weer het overstappen, maar dat overleef je vast wel.

Waar gaan we slapen dan?

Ja, dan ben je er en moet je toch ergens slapen. Hiervoor heb ik echt een monstertip. Airbnb is mijn grootste vriend tijdens stedentrips. Voor een klein bedrag heb je vaak een geweldige kamer, of zelfs een huis, op een locatie naar keuze. Je voelt je direct helemaal thuis.

 

Meer van Willem

Meer van de andere Helden