Ik weet nog goed dat ik in juni vorig jaar tijdens het schrijven van mijn bachelor scriptie hysterisch tegen mijn huisgenoten riep “IK GA NOOOOOOIT MEER EEN SCRIPTIE SCHRIJVEN”. Maar goed, nog geen jaar later begin ik weer vol frisse moed aan de volgende scriptie. Met de volgende tips wordt de scriptie-hel voor iedereen een stuk draagbaarder en zal jij uiteindelijk ook afstuderen!

1. Houd je hoofd koel

Soms kan de druk die door zowel docenten als door je familie op je scriptie gelegd wordt nogal overweldigend worden. Het is belangrijk om te onthouden dat je scriptie niet je levenswerk is, maar ‘gewoon een heel groot werkstuk.’ Geweldige openbaringen en spraakmakende nieuwe theoretische inzichten zijn echt geen verplicht onderdeel van je scriptie.
 

2. Houd goed contact met je begeleider


Iedere student en elke begeleider is anders, maar het is hoe dan ook verstandig om goed contact te hebben met je begeleider. Mocht je volledig vast komen te zitten dan is hij/zij toch vaak degene die je verder kan helpen. Laat daarnaast ook tussentijds al wat hoofdstukken lezen.


3. Wees eerlijk tegen je begeleider

Als je begeleider vraagt hoe het gaat terwijl jij op het randje van hysterisch balanceert en al vijf nachten niet geslapen hebt, is het misschien een goed idee om eerlijk te vertellen dat het niet zo goed gaat. Schaam je er niet voor om hulp te vragen, daar is je begeleider ten slotte voor.

 

4. Blijf leuke dingen doen

Het is belangrijk dat je jezelf niet volledig verliest tijdens het schrijven van je scriptie. Jezelf weken achter elkaar opsluiten en dagelijks 15 uur achter elkaar door werken is écht niet goed. Voor jou niet, maar ook niet voor je scriptie. Neem genoeg pauzes en doe daarnaast leuke dingen. Je hebt het verdiend!


5. Houd je literatuurlijst bij

Houd tijdens het schrijven je literatuurlijst al meteen goed en correct bij, dit scheelt aan het einde een hoop werk en stress. Je wordt echt niet gelukkig als je een paar uur voor de deadline nog even 10 pagina’s aan APA referenties correct moet neerzetten.


6. Neem afstand en schakel hulp in

Op een gegeven moment staar je je helemaal blind op je eigen werk en zie je stomme grammatica- en spelfouten gewoon over het hoofd. Daarom is het altijd slim om vrienden of familie af en toe te vragen om je werk zorgvuldig na te lezen en fouten eruit te halen.


7. PLAN en begin op tijd

Jaja, ik weet het. Plannen is stom en geloof me, ik heb er ook een gloedhekel aan. Maar je afstudeerscriptie is toch nét iets te veel werk om voor de laatste week te bewaren. Bedenk gewoon van te voren voor jezelf hoe jij je scriptie wilt indelen en maak een schema.