Voorbereiding is alles

Nogal logisch, maar daarom niet minder belangrijk. Zorg dat je goed voorbereid bent en de argumenten die je hebt goed kunt verwoorden. Bedenk daarnaast ook wat je onderhandelingsruimte is. Met welke oplossing ben je supertevreden, met welke optie kun je leven en wat wil je vooral niet? Zorg dat je dit duidelijk voor ogen hebt en vooraf hebt bepaald op welke punten je misschien de ander wat meer tegemoet kunt komen. Neem trouwens ook de locatie mee in je voorbereiding, als de huisbaas bij jou thuis komt is een opgeruimd en schoon huis wel een must om bonuspunten te scoren.

Meesterlijk manipuleren

Zet allereerst altijd hoog in, vraag niet om één kat maar gewoon meteen toestemming voor twee katten, een hond, hagedis en kangoeroe. Op deze manier kun je tijdens het onderhandelen afzwakken naar je uiteindelijke doel. Zet daarnaast je Bambi-ogen open, speel de perfecte huurder en let fanatiek op je formuleringen. Geen ‘door jou douche ik al maanden koud’, maar een ‘ik vind het erg vervelend dat ik vaak een koude douche heb’. Wanneer de huisbaas je een tegenbod doet, kijk je elke keer verschrikt op (ook al ben je er stiekem wel blij mee) daarna ga je schoorvoetend akkoord en geef je hem het idee dat hij gewonnen heeft.

Wees meegaand

Houd niet standvastig aan jouw gelijk of argumenten vast, maar kom je huisbaas af en toe ook tegemoet door hem gelijk te geven op bepaalde punten. Wanneer je een defensieve, koppige houding aanneemt kan je huisbaas hier chagrijnig op reageren met als gevolg dat de onderhandeling spaak loopt. Let wel op; wees niet té meegaand! Liever geen deal dan een slechte deal als in ‘ja je mag een asielkatje, maar hij mag maar drie maanden bij je wonen’. Hiermee wordt het 'probleem' alleen maar tijdelijk opgelost.

Time-out

Komen jullie er echt niet samen uit en lopen de gemoederen hoog op, laat het dan niet escaleren, maar las een time-out in. Spreek af dat je nadenkt over elkaars standpunten en ga het gesprek na een periode van afkoelen samen nog eens aan. Komen jullie er echt niet meer uit? Ga voor een second opinion en roep de hulp van een onafhankelijke partij in.