Opruimen (en geen spullen verplaatsen)

Geen zin om nog voordat je aan een taaie dag studeren begint, eerst je kamer op te ruimen? Lees dan vooral niet verder en ga gewoon naar de UB. Het allerbelangrijkste van thuis studeren is namelijk dat je een opgeruimde werkplek hebt zonder stapels afwas, vieze kleren of andere zooi – dat leidt alleen maar af. En nee, al je spullen van de tafel naar de bank verplaatsen zorgt niet voor een opgeruimde studeerplek.

Niet storen

Waar het in de UB of op een studeerplek op de uni of hogeschool meestal verplicht stil is, kun je thuis nog weleens last hebben van luidruchtige huisgenoten. Geef daarom van tevoren aan dat je thuis studeert, zodat je niet om de haverklap gestoord wordt of je wordt opgeschrikt door harde muziek op volume maximaal. Daarnaast is het natuurlijk wel een voordeel dat je jouw koffie-break niet alleen hoeft door te brengen, er is vast wel een roomie thuis die je gezelschap houdt.

Tafel en stoel

Het is heel begrijpelijk dat je bed of bank er erg aantrekkelijk uitziet, maar echt een slimme keuze is het niet. Zorg daarom dat je een goede tafel en stoel hebt om aan te studeren met genoeg ruimte voor je boeken, laptop en anderen studiebenodigdheden. En in je pauze mag je natuurlijk best wel even je bed induiken om horizontaal te chillen.

Niet te licht, niet te donker

Wanneer het te donker is op je kamer raken je ogen sneller vermoeid als je hele stukken tekst moet lezen, dit geldt ook wanneer er een overdosis aan (fel) licht aanwezig is. Kies daarom voor een goede lamp of ga voor daglicht.

Temperatuur

Een goede temperatuur is belangrijk; wanneer het te warm is, word je suffig. Bij een koudere temperatuur kun je je beter concentreren, maar studeren terwijl je het koud hebt is ook geen pretje. Zorg dus voor een goede balans.