De avondwinkel, een winkel die er van binnen niet uit ziet en waar de prijzen schandalig hoog zijn. Maar wat moet je, als er na tienen nog iets moet worden gehaald? Doordat deze winkels tot laat nog open zijn, kan ook jij zorgen voor een onvergetelijk (hopelijk in positieve zin) kerstdiner. De maaltijden zijn dan misschien niet helemaal kerstwaardig, je krijgt in ieder geval wat op tafel.

Voorgerecht: baguette

Wat dacht je van een culinaire baguette met ragout en gepaneerde tomaat? Veel heb je er niet voor nodig. Je koopt afbakstokbrood, een zak bitterballen en kleine tomaatjes. De bitterballen snijd je, na deze gebakken te hebben, doormidden. De binnenkant haal je eruit en smeer je op het stokbrood, dat je inmiddels vers uit de oven hebt gehaald. De twee buitenkantjes van één bitterbal zet je alle twee om de tomaat heen en je hebt een keurig voorgerecht.

Soepje vooraf: bouillon

Wil je ook een soepje bij je kerstdiner? Koop dan een aantal pakjes noedels, maar maak ze niet op de gebruikelijke manier klaar. Scheur de verpakking open en haal de noedels zelf eruit. Deze zal je namelijk nodig hebben voor het hoofdgerecht. De kruiden, daarentegen, kun je gebruiken om heerlijke bouillon van te maken. Kook water en doe de noedel-kruiden in de pan. Zo lijkt het net alsof je een eigengemaakte hoogwaardige bouillon hebt gecreëerd.

Hoofdgerecht: vegetarische pasta

Bij het hoofdgerecht heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen om de noedels te gebruiken. Deze kook je op de manier zoals je spaghetti kookt. Vervolgens breng je dit op smaak door er ingeblikte groenten overheen te gooien. Serveer er tortilla-chips bij met eventueel een dipsausje en je hebt iedereen blij. Het voordeel is dat ook vegetariërs dit hoofdgerecht zeer zullen waarderen.Een tweede optie, niet in iedere avondwinkel verkrijgbaar, is om te kijken naar kant-en-klare maaltijden. Soms zijn deze verpakt, het kan ook zijn dat er al bijvoorbeeld gekookte spaghetti in de gekoelde vitrine ligt. In dat geval hoef je niks te bereiden en kun je het bijna meteen serveren.

Nagerecht: dame blanche, maar dan anders

Als toetje maak je een dame blanche, maar dan zonder ijs. Je koopt wat chocola en koekjes. Een deel van de chocola laat je smelten en giet je over de (gebroken) koekjes heen. Doe je er ook marshmellows bij, dan lijkt het gewoon een creatieve versie op ‘rocky road’. Serveer het met wat blokjes chocola en wat geraspte chocola of sierlijk gestrooide koekkruimels. Je kunt de gesmolten chocola ook mengen met zoete siroop of zoete sterke drank, zoals Safari.

Wat wil je drinken?

Veel avondwinkels hebben een breed assortiment aan bier, wijn en verschillende mixdrankjes. Je kunt ervoor kiezen om met een biertje of een wijntje te volstaan. Je kunt ook een stapje verder gaan en zelf je drinken aan de hand van de maaltijden samenstellen. Dit laat ik echter verder aan jullie over.Kom je in een dergelijke noodsituatie? Dan wens ik je veel succes en alvast smakelijk eten!