1. Schop jezelf je bed uit


Dat er ochtendmensen bestaan blijft een raadsel. Gelukkig is de snooze-knop niet voor niets uitgevonden. Of jij je ochtendrituelen in tien minuten of honderd minuten doet, that’s your deal. Maar zorg dat je minimaal vijf minuten voor aanvang van de les aanwezig bent. Beste medicijn tegen anti-goodwill.

2. Mail hoffelijk


Iedereen is wel tot een bepaalde hoogte opgevoed dat ‘Jo bro, ik wou even mijn verslagje bij je dumpen. Dikke lebber’ niet helemaal accepté is. In mails kan je het beste zo saai mogelijk zijn. Er heerst een grote frustatie bij docenten aangezien hun mailbox fulltime uit zijn voegen barst. Hun probleem, maar met een aanhef als ‘Beste’ en een afsluiting met ‘ Vriendelijke groet’ maak je de wereld weer wat beter.

3. Accepteer geen collegepowernap


Soms voelt een korte nacht als een legale reden om weg te zakken. Even voel je je onzichtbaar in de collegebanken, niemand heeft het door, toch? Maar stel je voor, jij staat een prestatie te geven en iemand valt in slaap. Au. Stap over van thee naar koffie en drink Red Bull in plaats van water als het leven echt even te zwaar is.

4. Iets tussen slijmerig en afstandelijk zijn


Het is niet de bedoeling echt dikke buddies te worden met je filosofieprofessor, maar vertel hem eens over dat mooie motto die je had gelezen. Als je al maar een klein beetje interesse toont in zijn persoon en zijn interesses, kan een beslissing de volgende keer misschien in jouw voordeel uitvallen. Glimlachen is aanstekelijk, flirten ook. Maar het laattse kan je beter in de kroeg testen, niet in een collegezaal. Werkgroepgenoten zijn hierop een uitzondering.

5. Val niet negatief op


Een pet, kletsen, lachen, dansen, eten, gillen. Het mag allemaal NIET. Dan kan het weleens voelen als een strafkamp. Het enige wat je dan kan doen is jezelf de uitdaging geven ‘niet negatief opvallen’. Zorg dat je docent niet bij voorbaat al zucht als hij/zij jou de collegezaal of de lesruimte ziet binnenlopen.

6. Be prepared


Lees de reader, de modulebeschrijving en weet wanneer de tentamens en andere gevaarlijke data zijn. Vraag niet om de haverklap wanneer die ene deadline ook alweer was. Strontziek worden ze ervan als je niet eens de moeite neemt om dat even op te zoeken. Schrijf je opdrachten en deadlines gelijk in je agenda. Wacht maar af, een lading goodwill is onderweg.
Beeld: Pixabay/WikimediaImages