1. Kies een manier

Lijstjes zijn natuurlijk heel persoonlijk. Houd je van pen en papier, of heb je liever digitale lijstjes? Bedenk wat voor jou het handigste werkt. Tip: de app Wunderlist.

 

2. Maak meerdere lijstjes

Schrijf niet alles op wat in je op komt, maar structureer je taken in drie lijsten: één voor de langere termijn, één voor de komende week en één met dingen die je echt vandaag af moet hebben.

 

3. Wees kritisch

Vooral bij je dagelijkse lijst is het belangrijk om kritisch te kijken: moet het echt af vandaag, of zou het morgen ook kunnen? Niet om uitstelgedrag in de hand te werken, maar om te voorkomen dat je onrealistische doelen stelt. De kans is namelijk groot dat je alsnog een lange lijst maakt die je niet af hebt voor middernacht.

 

4. Orden je lijst

Plaats de belangrijkste dingen bovenaan je lijst. Hartstikke leuk dat je nog drie bordjes hebt om af te wassen, maar als het belangrijker is om een paar paragrafen te schrijven van je paper, hoort dat bovenaan te staan. Je hebt snel de neiging een to do-lijst van boven naar onder af te werken. Zul je zien dat je straks je hele keuken staat te schrobben, terwijl je veel belangrijkere dingen te doen hebt. Als je dan straks de helft van de lijst niet af hebt gekregen, is het niet erg, omdat je het belangrijkste wel gedaan hebt.

 

5. Doe eerst een kleine taak

Je belangrijkste taken staan bovenaan: goed! Maar toch begin je met iets simpels en kleins. Was in de machine doen, of zo. Dan ben je productief zonder dat het veel tijd kost – en die voldoening die het geeft om iets van je lijst te strepen!

 

6. Splits taken op

‘Tentamen leren’ is een te grote taak. Als je dat op je lijst hebt staan, kun je er als een berg tegenop zien. Maar splits je het op in ‘notities doornemen’, ‘hoofdstuk 1 en 2 leren’ en ‘samenvatting leren’, dan wordt het al een stuk behapbaarder.

 

7. Wees specifiek

Je taken op je lijst moeten voldoen aan de volgende eisen: ze moeten in één keer (of vandaag) te doen zijn, je bent niet afhankelijk van anderen om ze uit te voeren en je ze zijn concreet of praktisch. Voorbeeld: ‘droomstage vinden’ past niet op een to do-lijst, ook niet op die voor de langere termijn. Maar je kunt wel punten toevoegen om dat te bereiken: ‘Bedrijf x een sollicitatie sturen’, ‘Afspraak met stagecoördinator inplannen’.

 

8. Voeg veel informatie toe

Zorg dat je zo weinig mogelijk tijd kwijt bent aan dingen opzoeken naar aanleiding van je to do-lijst. Moet je iemand mailen of bellen, zet dan het e-mailadres of telefoonnummer erbij.

 

9. Zet er tijden bij

Dit helpt om snel van taak naar taak te kunnen gaan, zonder dat je ergens blijft hangen: een geschatte tijd achter elke taak zetten. Als jij een uur kwijt bent aan een hoofdstuk lezen, dan ga je daarna verder met een andere taak.

 

10. Ruim ook tijd in om je to do-lijst te maken

Dit werkt vooral in tentamenweken heel goed: ruim elke dag tijd in om de to do-lijst van morgen te maken. Zo hoef je die dag niet eerst na te denken over wat je moet doen, maar kun je meteen aan de slag. Maak elke dag een nieuwe lijst, zodat je niet met die half doorgestreepte van gisteren hoeft te werken.

 

11. Houd je lijst niet voor jezelf

Of dit voor jou werkt is totaal persoonlijk: deel je to do-lijst met anderen. Plak hem op de koelkast, mail hem naar je groepsgenoten of deel je lijst in Wunderlist met vrienden. Vooral handig als je gevoelig bent voor (groeps)druk.

 

Bonustip: Plan niet te strak

Het kan altijd voorkomen dat een bepaald punt uitloopt. Plan daarom niet te strak; houd ongeveer een kwartiertje tussen je taken. En vergeet ook niet je pauzes in te plannen!

 

Bron: Greatist